Міжнародний день рідної мови


piccy.infoТи постаєш в ясній обнові,
Як пісня, линеш, рідне слово.
Ти наше диво калинове,
Кохана материнська мово!

 Дмитро Білоус


21 лютого світова громадськість відзначає МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ.

Мова є безпосереднім виразником єдності кожної спільноти, це той інструмент, який єднає націю, народ в єдине ціле. Рідне слово – великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати.

Дехто вважає мову лише засобом взаєморозуміння між людьми. Насправді ж цим не вичерпується її значення. Соціальні функції мови надзвичайно широкі. У ній нація кодує всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, духовну самобутність.
Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди.

Зречення рідної мови чи навіть неповага до неї – рівноцінно неповазі до батька й матері та боляче б’є по народові. Згадаймо слова В. Сосюри: «Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема». Рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу. Тому знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини.

Відзначення Дня рідної мови на міжнародному рівні використовується для привернення уваги на меншини до 10000 осіб, що активно розмовляють своєю мовою. Часто вони не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття, а  такі, котрими розмовляють менше 100 осіб навіть не задокументовані.

В Україні це свято значуще для представників 130 національностей, носіїв рідних мов, які проживають на теренах нашої держави.

Наша держава прагне створити належні умови для задоволення освітніх потреб представників усіх етносів з метою збереження власної етнічної самобутності, невичерпного розмаїття різних мов і національно–культурних надбань.

З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови у нашій Бібліотеці розгорнуто виставки:

  • «УКРАЇНСЬКА МОВА – ДИВО КАЛИНОВЕ» (чит. зал. суспільно-гуманітарних наук, кімн. 403)
  • «МОВ ДЖЕРЕЛЬНА ВОДА, РІДНА МОВА МОЯ!»  (чит. зал. каталогів та картотек, кімн. 303)

 

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 21.02.2020
Вверх