Княгиня Ольга — золота сторінка нашої історії (до 1075-річчя з початку правління)

i.piccy.info/


Велика київська княгиня Ольга — видатна жінка, одна із золотих сторінок нашої багатовікової історії.  Мужність, сила і незламність – почувши ці слова, ми малюємо в уяві богатиря, могутнього чоловіка та воїна. Але історія доводить, що цими якостями можна охарактеризувати і жінку.

Княгиня Ольга, рішуча і стійка, тримала владу в своїх тендітних руках півтора десятиліття. Спершу вона тричі – з вишуканою жорстокістю! – помстилася древлянам за вбивство чоловіка-князя, а потім упродовж усього свого регентства ревно оберігала мир та налагоджувала дипломатичні стосунки, поки сусідні правителі невпинно воювали. Її спроби запровадити в Київській Русі християнство зазнали невдачі не тому, що княгиня Ольга десь припустилася помилки, а радше тому, що то були тільки перспективи й плани, а не власне спроби. Вона була надто мудрою, надто далекоглядною й обережною для різких рухів, якими незабаром прославиться її син Святослав. За її силу, розум і намір запровадити християнство  у 1547 році Ольга була визнана рівноапостольною святою та покровителькою вдів і навернених християн.

Велика київська княгиня Ольга оповита славою. Це, певно, найвідоміша особа жіночої статі за всю нашу писану та неписану історію. Недаремно на відзначення заслуг  жінок у розвитку Української держави, духовному відродженні нації,  вихованні  дітей в 1997 році наша країна встановила відзнаку  Президента України «Орден княгині Ольги» I, II, III ступеня.

До 1075-річчя з початку правління княгині Ольги (945) співробітники відділу СГЛ запрошують переглянути віртуальну виставку «Велика княгиня Київська». Запрошуємо перегорнути сторінки життя видатної жінки, Великої княгині та пізнати її визначну роль в історії нашої країни.

 


Розміщено 13.04.2020
Вверх