Віртуальна бесіда «Микола Амосов – хірург, науковець, письменник»

 

Сенс життя рятувати людей. Робити складні операції.

Розробляти нові, кращі. Щоб менше умирали.

Навчати інших лікарів чесній работі.

Наука і теорія – щоб зрозуміти суть справи і витягти користь.

Це моя  справа. Я служу людям ...                       

                     

  Микола Михайлович Амосов

 

 

i.piccy.info/Є у нас в Вінниці в тихому середмісті невеличка вулиця, названа на честь великого вченого, засновника української кардіохірургії  – Миколи Михайловича Амосова. Його ім'я  назавжди відображене в історії світової медицини як найбільшого ученого і лікаря, який зробив ряд дивовижних відкриттів, що вивели медицину на якісно новий рівень, що врятував десятки тисяч життів і переміг старість. І сьогодні його розробки і теорії не втрачають своєї актуальності, на їх основі нове покоління вчених продовжує плідно працювати над амосовськими ідеями довголіття людини і гармонійного життя суспільства в цілому.

Він створив інститут серцево-судинної хірургії та першим здійснив протезування мітрального клапана серця, а на міжнародному рівні він вперше ввів у вживання протезування клапанів серця, що мають антитромботичні властивості.

Микола Амосов рятував життя, мріяв перемогти старіння і створити машину, яка ставила б безпомилковий діагноз, пропонувала потрібну схему лікування. На його долонях майже щодня протягом 45 років лежало живе людське серце, яке потребувало допомоги.

Микола Амосов – письменник, автор новаторських методик в кардіології, автор дискусійних робіт з геронтології, проблем штучного інтелекту і раціонального планування суспільного життя. Крім хірургії М. Амосов підготував десятки кандидатів і докторів по інших напрямках, зокрема кібернетиці.

Український лікар і вчений за своє життя провів більше  6 000 успішних операцій на серці.

Микола Амосов – той рідкісний сьогодні феномен вченого і громадського діяча, чиї судження ставали інтелектуальним надбанням не тільки теперішнього часу, але і духовним даром, чітко спрямованим у прийдешні роки.

Представляємо вашій увазі віртуальну бесіду на тему: «Микола Амосов – хірург, науковець, письменник» із циклу «Імена, увічнені у вулицях Вінниці». Розповідь підготовлена в рамках краєзнавчого проекту університетської бібліотеки  «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє».

Книги Миколи Амосова, які знаходяться в фондах нашої бібліотеки:

i.piccy.info/


Розміщено 13.04.2020
Вверх