«Славетний хірург, видатний педагог» (до 210-річчя від дня народження М. І. Пирогова)

 

piccy.infoВ історії вітчизняної хірургії, мабуть, немає імені більш популярного в народі, як ім'я великого лікаря - Миколи Івановича Пирогова. «Чудеса», які протягом півстоліття творив цей незвичайний хірург, були проявом великого таланту. Видатний учений і педагог, професор, член-кореспондент Санкт-Петербурзької академії наук, творець першого атласу топографічної анатомії, основоположник військово-польової хірургії, засновник школи анестезії – Пирогов, посідає одне з найпочесніших місць у науці. Його геніальний розум, інтуїція та ідеї настільки випередили час, що навіть зараз світові науковці вважають їх фантастичними. Вчений багато роздумував про суть існування, про призначення людини на Землі, про мету життя і головне в нім, про обов’язок людини і лікаря. Як лікар, він не бачив різниці між безрідними і знатними, бідними й багатими, говорячи: «Той, хто вибрав працю лікаря, повинен присягнути, що буде чесно служити своєму народові». У цьому й полягав сенс усього його життя.

piccy.infoОстанні 20 років Пирогов прожив у маєтку під Вінницею у заздалегідь придбаній садибі Вишня, де організував безкоштовну лікарню. Микола Іванович виїжджав звідти тільки за кордон, а також за запрошенням Петербурзького   університету для читання лекцій.

Презентація «Славетний хірург, видатний педагог» (до 210-річчя від дня народження М. І. Пирогова) підготовлена в рамках краєзнавчого проєкту Бібліотеки «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє» працівниками відділу суспільно-гуманітарної літератури.


Запрошуємо до перегляду !


Розміщено 25.11.2020
Вверх