Вікіпедії – 20!

 

piccy.info15 січня виповнюється 20 років загальнодоступній вільній онлайновій енциклопедії  Вікіпедії  англійською  мовою. Засновниками проєкту в 2001 році були Ларрі Сенгер та Джиммі Вейлз. Дуже швидко, вже до травня місяця утворилися розділи Вікіпедії французькою, німецькою, каталонською, шведською та італійською мовами. І врешті, Вікіпедія стала глобальним багатомовним проєктом.

Вікіпедією опікується неприбуткова організація «Фонд  Вікімедіа». Редагувати та створювати нові статті в енциклопедії онлайн, може  будь-хто  у кого є доступ до читання сайту. Одним з найголовніших принципів Вікіпедії є дотримання авторського права: до статей можна додавати тільки власний текст або ті матеріали, на які користувач має відповідні авторські права. Лише таким чином можна бути певними, що текст Вікіпедії можна законно вільно поширювати.

Вікіпедія – один з найпопулярніших вебсайтів у світі.

Науково-технічна бібліотека ВНТУ вперше долучилася до проєкту Вікіпедії у 2018 році. А вже з 2019 року книгозбірня стала співорганізатором акції написання статей у цьому мегапопулярному інтернет ресурсі й Вікімарафони почали проходити у Вінницькому національному технічному університеті.

Колектив Науково-технічної бібліотеки щиро вітає Вікіпедію та всіх причетних з 20-ою річницею від її народження і бажає вікіуспіхів!

А також до відзначення цієї події працівники відділу наукової інформації та бібліографії підготували презентацію: «Міжнародній енциклопедії – Вікіпедії - 20!»

Приємного перегляду!


Розміщено 15.01.2021
Вверх