Густав Брілінг – історик, етнограф, краєзнавець

 

1Людське безсмертя з роду і до роду

Увись росте з коріння родоводу.

І тільки той, у кого серце чуле,

Хто вміє берегти своє минуле

І вміє шанувать своє сучасне,

Лиш той майбутнє вивершить прекрасне 

Леся Українка


Шановне товариство! Бібліотека продовжує знайомити вас з видатними особистостями, чиїми іменами названо вулиці та провулки нашого міста.  Сьогодні наша розповідь про Густава Вольдемаровича Брілінга – історика, етнографа, краєзнавця, члена Подільського губернського комітету охорони пам'яток мистецтва, старовини та природи, автора спогадів та свідчень про комуністичний Голодомор 1932–1933. 

Ім'я   Густава  Брілінга справедливо асоціюється з появою першого у Вінниці музею, ініціатором створення та директором  якого він був і присвятив  цій справі майже 20 років. 1

Густав Брілінг втілював у життя та популяризував ідеї збереження й охорони історико-культурної спадщини. У найбільш нестабільний (1919–20 рр.) період узяв на себе відповідальність за збереження народних скарбів, яким постійно загрожували розграбування та реквізиції. Він  доклав багато зусиль для створення музейної колекції – об’їздив  всі  палаци, панські маєтки, храми та синагоги Поділля, збираючи експонати для музею. 

У роки репресій тоталітарного більшовицького режиму Густав Брілінг зазнав жорстоких випробувань.

«Я писав в мемуарах своїх, що преса не завжди правильно освітлює дійсність, нічого не писала про труднощі, які  ми  переживали в 1933 році. Я був тої думки, що економічна і фінансова політика наша була не зовсім вірною. Я рахував, що влада повинна турбуватись про те, щоб народ був одягнутий і обутий, а цього не було. Свої мемуари я писав для історії, а не для себе. Я вважав, що мої мемуари перейдуть до моїх внуків і правнуків і вони будуть знати, як я жив», пояснював слідчим у 1940 році  Густав Брілінг. У нього вилучили більше 1 тис. аркушів спогадів про особисте життя та створення музею.

Саме за ці мемуари Брілінга  засудили до 4 років тюрми. Такий строк таборів суворого режиму вочевидь були надмірним вироком для 73-річного ученого. Під час етапування на північ Густав Бріллінг помер, де – невідомо. Його посмертно реабілітовано 28 серпня 1988 р. ухвалою Верховного Суду УРСР. Лише останніми роками зусиллями науковців його ім’я відвойоване у мороку свідомо-примусового забуття.

Про життя та діяльність Густава Брілінга, про історію створення Вінницького краєзнавчого музею читайте в нашій віртуальній бесіді «Густав Брілінг – історик, етнограф, краєзнавець», створену в рамках краєзнавчого проєкту «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє» (Цикл «Імена, увічнені в вулицях Вінниці»).

 


Розміщено 03.03.2023
Вверх