Бібліотека ВНТУ у марафоні WikiGap-2023!

Вікі

Вікі-технології сьогодні набувають своєї популярності в бібліотечній діяльності і можна з упевненістю сказати, що перехід бібліотекаря на рівень учасника мережевої спільноти дає можливість не тільки ефективно використовувати інформаційно-комунікаційні технології у професійній діяльності, використовувати Вікіпедію як довідкове джерело, а й презентувати університет, бібліотеку світовій спільноті, постійно підвищувати свою компетентність, йти в ногу з новітніми технологіями.

Науково-технічна бібліотека ВНТУ вперше долучилася до проєкту Вікіпедії у 2018 році. А вже з 2019 року книгозбірня стала співорганізатором акції написання статей у цьому мегапопулярному інтернет-ресурсі й Вікімарафони почали проходити у Вінницькому національному технічному університеті.

З метою популяризації наукових надбань вчених університету, НТБ ВНТУ започаткувала інформаційно-освітній проєкт «НАУКУ ТВОРЯТЬ ОБРАНІ», в якому виділено напрямок «ВНТУ У ВІКІПЕДІЇ». В рамках проєкту бібліотечні працівники створюють статті-сторінки науковців ВНТУ у Вікіпедії з посиланнями на праці автора у відкритому доступі. На даний момент науково-технічна бібліотека ВНТУ сформувала понад 30 сторінок для науковців. Такі сторінки мають багато зовнішніх посилань, чим піднімають рейтинг як науковця, так і університету загалом.

Долучилися до цього проєкту працівники нашої книгозбірні: Олена Цвілишина, Ольга Немчук, Юлія Горчинська, Людмила Андронік. Усі учасниці марафону щорічно отримують пам’ятні сувеніри та дипломи.

6-26 березня в рамках проєкту Вікіпедії,був організований онлайн-марафон WikiGap-2023. Конкурс проводить громадська організація «Вікімедіа Україна». Ідея марафону: створити та покращити статті про видатних жінок, щоб зменшити гендерний дисбаланс у Вікіпедії і показати світові досягнення видатних жінок.

Наша бібліотека також долучилась до WikiGap-2023. Ольга Немчук, бібліотекарка відділу наукової інформації та бібліографії, створила у Вікіпедії статті-сторінки жінкам-науковицям нашого університету – професоркам Тамарі Буяльській та Вірі Петрук.


Розміщено 29.03.2023
Вверх