ВІРТУАЛЬНА ПОДОРОЖ МУЗЕЯМИ ВІННИЧЧИНИ

музеї


Історія рідного краю – це багатовіковата неповторна історико-культурна спадщина, яка впродовж багатьох століть творилася і плекалася в народному середовищі. Це народні традиції та звички, які сягають своїми коріннями у сиву давнину. Це життя й діяльність багатьох поколінь його мешканців. Саме тому, щоб дати вічність минулому, щоб зберегти передану нам віками історичну спадщину, діють музейні заклади. В їх фондах та експозиціях знаходяться та зберігаються пам’ятки матеріальної та духовної культури.

Музеї – це не просто будівлі з експонатами, це скарбниці історії та культури, які допомагають нам не забувати про своє минуле та нагадують про те, ким ми є.

Вінницька земля – батьківщина багатьох обдарованих, яскравих і талановитих особистостей, які стали гордістю не тільки національної історії та культури, але й увійшли до пантеону слави інших країн, усього людства. Вдячні подоляни свято бережуть спогади про чарівність української мови літераторів Степана Руданського, Миколи Трублаїні, Михайла Стельмаха, силу слова поета Василя Стуса, втілення пісенного генію подолян у творчості Миколи Леонтовича, Родіона Скалецького, фольклористів та збирачів народних пісень Гната Танцюри і Насті Присяжнюк. З Вінниччиною пов’язані імена відомих майстрів гончарної справи Якова та Якима Герасименків,художника Прокопа Колісника, твори якого зберігаються в музеях та приватних збірках України, Словаччини, Чехії, Росії, Австрії, Ізраїля, Канади, США, Німеччини, Франції, Швейцарії.

Село Заболотне Тульчинського району – батьківщина видатного вченого-мікробіолога, колишнього Президента Всеукраїнської академії наук Данила Заболотного. А в Сестринівці нинішнього Хмільницького району пройшли дитячі роки Михайла Грушевського – видатного громадського і політичного діяча, історика, Голови Центральної Ради. 

В рамках краєзнавчого проєкту «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє» пропонуємо вам першу частину розповідей циклу «Подорож музеями Вінниччини», присвячену музеям, в яких вшановується пам’ять про наших видатних земляків, які були віддані своїй справі та на весь світ прославляли Вінниччину своєю діяльністю.


Розміщено 13.11.2023
Вверх