Віртуальна бесіда «Резиденції родини Собанських на Вінниччині»



собанські

Ars longa, vita brevis est

Життя коротке, мистецтво - вічне

Гіппократ


Колись ці величні зали наповнювалися звуками прекрасної музики, тут панувала безтурботна, невимушена атмосфера, вишукані пані та кавалери кружляли у танку на банкетах та балах. Поруч із палацами обов’язково, за традицією, був створений парк з дивовижними рослинами, фонтанами і мармуровими скульптурами. 

Такі садиби-маєтки, які належали польським магнатам, були характерними для багатьох губернських та повітових міст на Вінниччині. Вони різноманітні за своєю стилістикою, художнім задумом, монументальністю. Але кожна з них демонструвала не тільки творчий талант архітекторів, а й фінансову спроможність та престиж їх власників. На той час кожен польський магнат намагався збудувати такий палац, щоб не було йому подібних. Найбільшими резиденціями володіли так звані «некороновані королі» Поділля: Потоцькі, Любомирські, Калиновські, Грохольські, Ярошинські. Великі маєтки були й у панів Собанських, про  яких  і буде наша розповідь.

Нині більша частина цих розкішних колись споруд перетворилися на музеї або переобладнані під установи, організації тощо. Інші унаслідок історичних подій, нищівних сил часу змінили свій первинний вигляд,  перетворюючись на руїни…

Пропонуємо вашій увазі віртуальну бесіду-подорож «Резиденції родини Собанських на Вінниччині»  з добірки «Вінниччина: Terra incoqnita», виконану в рамках краєзнавчого проєкту «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє».

 


Розміщено 04.01.2024
Вверх