День Соборності України

соборність 

Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими,

не буковинськими українцями, а українцями без офіціальних кордонів

Іван Франко

Щороку 22 січня в день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна відзначає День Соборності. Офіційно це свято встановлене Указом Президента України «Про День Соборності України» від 13 листопада 2014 року № 871. Саме 22 січня у 1918 році вперше у XX столітті українці проголосили незалежність власної держави – Української Народної Республіки. 24 серпня 1991-го відбулося її відновлення.

Проголошення соборності УНР і ЗУНР – історичний акт об’єднання українських земель в одній державі, що увінчав соборницькі прагнення українців, розділених кордонами тогочасних імперій. На початку ХХ століття після падіння імперій українці об’єдналися у власній державі. Сьогодні, через трохи більше як століття після проголошення Акта Злуки, ми об’єднані у кривавій боротьбі за свою країну та незалежність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісність держави буде цілковито відновлена тільки після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом. Сьогодні соборність для України означає деокупацію всіх територій, захоплених загарбниками, відновлення єдності з Донеччиною, Луганщиною та Кримом.

Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, люди з різних регіонів країни, разом працюємо, створюємо знакове й важливе, боремося з окупантами. Соборність – мета Перемоги.

Чому Україна святкує День Соборності саме 22 січня, про історію та перебіг тих подій розповідає віртуальна виставка «День Соборності та свободи України», підготовлена працівниками  НТБ ВНТУ.

 

ЗАПРОШУЄМО ДО ПЕРЕГЛЯДУ !


Розміщено 22.01.2024
Вверх