«Життя у вічному горінні» (до 100-літнього ювілею проф. Івана Кузьміна)

1

У Вінницькому національному технічному університеті відбулися урочистості з  нагоди 100-річчя з дня народження Івана Васильовича Кузьміна, доктора технічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, ректора ВНТУ 1976-1989 років.

Для вшанування пам’яті видатного науковця, талановитого організатора та керівника, багатогранної особистості прийшли представники міської та обласної адміністрації, колеги, друзі, учні...

Захід розпочав ректор ВНТУ Віктор Біліченко зі слів подяки ЗСУ за можливість навчатися та працювати і запросив присутніх вшанувати хвилиною мовчання тих, хто віддав своє життя за Україну.

В своєму виступі очільник Університету Віктор Біліченко згадував теплими словами Івана Васильовича, розповів про його роль в розвитку ВНТУ та поділився особистими спогадами спілкування з тодішнім ректором.

Про внесок професора Кузьміна в розбудову не лише Університету, а й міста Вінниці, зокрема мікрорайону Вишеньки, свої особисті враження від діяльності Івана Васильовича розповіли Ігор Івасюк,  заступник голови Вінницької обласної Ради,  Павло Яблонський, секретар Вінницької міської ради, Андрій Очеретний, заступник міського голови та Андрій Клапоущак, заступник начальника відділу вищої, професійної, фахової передвищої освіти та науки.

Ведучі заходу, працівники університетської бібліотеки, під демонстрацію слайд-шоу розповідали про життєвий шлях професора Кузьміна, його наукові здобутки, творчу діяльність та вагомий внесок в розбудову Вінниччини. З екрану звучав голос Івана Васильовича зі спогадами про своє дитинство.

З теплими, щирими словами про метра Кузьміна виступили друзі, колеги, учні: професори ВНТУ Володимир Грабко, Сергій Павлов, Олег Бісікало, Микола Биков, Василь Кичак, Роман Квєтний та професор ЗУНУ Іван Ткаченко.

Про так званий «харківський період» життя Івана Кузьміна поділився Валерій Зарицький, начальник науково-дослідної частини ХНУРЕ.

З особливою теплотою згадувала про своє знайомство, а далі й дружбу з Іваном Васильовичем Валентина Кичак,  голова Ради та Президії Громадської організації «Вінницька обласна Рада жінок України», керівник секретаріату Громадської Ради при Вінницькій обласній раді.

«Родзинкою» заходу стали теплі спогади про дідуся Івана від наймолодшого представника родини Кузьміних – онука Владислава, випускника ВНТУ.

На святі не обійшлося й без подарунків. Професор Сергій Павлов подарував  для читачів бібліотеки повну академічну збірку творів Григорія Сковороди, а онук Владислав – портрет дідуся, який займе гідне місце в експозиції професора Івана Кузьміна, створеній університетською Бібліотекою.

На останок студенти Університету Мар’яна Толста та Олександр Когут  розповіли  про життя Івана Васильовича «у вічному горінні»  словами з  поезії  Ліни Костенко та Надії Красоткіної.

Присутні на заході могли ознайомитися з книжковою виставкою «Життя у вічному горінні (до 100-річчя з дня народження І. В. Кузьміна)» та предметами експозиції з міні-музею проф. Кузьміна.


ФОТОЗВІТ


Розміщено 06.02.2024
Вверх