150 років з дня народження академіка Л. В. Писаржевського


Писаржевський13 лютого виповнюється  150 років з дня народження великого ученого, основоположника електронної хімії, талановитого викладача,  академіка Лева Володимировича Писаржевського.

З ім’ям науковця пов'язане становлення фізичної хімії в нашій країні. Він стоїть в одному ряду з найвидатнішими хіміками ХХ ст., передусім за введення в хімію електронних уявлень – створення основ електронної хімії.

Не таке вже й довге життя прожив учений. Однак воно було сповнене наукових відкриттів світового масштабу, створенням наукових установ і вищих навчальних закладів, відзначене вищими науковими нагородами та званнями. Навколо Лева Володимировича завжди було багато учнів, він був засновником наукової школи. Його ім'я увійшло в словники та підручники, воно відоме кожному хіміку, в якій би галузі він не працював.Писаржевський

Основні роботи Л. В. Писаржевського присвячені вивченню будови і властивостей перекисів і надкислот, дослідженню впливу розчинника на хімічну рівновагу і вільну енергію реакцій, розробці основних проблем хімії з точки зору електронної будови речовин.

Серед науковців Писаржевського вирізняють за прикладні розробки, спрямовані на обслуговування армії у воєнний час: виробництво йоду, пероксиду водню тощо. Він запропонував спосіб виділення з морських водоростей йоду, який був так потрібний для лікування поранених воїнів.

Писаржевський – автор підручників «Вступ до хімії», «Неорганічна хімія», брав безпосередню участь в створенні журналу «Природа». Був блискучим лектором. Говорив швидко, пристрасно, дещо вібруючим голосом, любив наводити несподівані образи, полюбляв зовнішні ефекти, деяку театральність.

Першовідкривач і педагог побачив електрони там, де ніхто до нього не підозрював їх присутність. Побачив і показав слухачам. Відомою стала фраза академіка Д. П. Коновалова, сказана після однієї з лекцій Лева Володимировича про електронну теорію:  «Та Ви, добродію, здається власними очима бачите оці Ваші електрони».

Ім’ям академіка названо створений ним Інститут фізичної хімії, який успішно функціонує і в наші дні. І це найкращий пам’ятник ученому, наукові пошуки якого продовжили його учні.

Дізнатися більше про видатного академіка, його життя та діяльність допоможе віртуальна презентація «Академік Л. В. Писаржевськийосновоположник електронної хімії»,  створена працівниками бібліотеки.


Запрошуємо до перегляду


Розміщено 13.02.2024
Вверх