«А все-таки вона крутиться». 460 років з дня народження Галілея


Усі істини легко зрозуміти, коли вони виявляються;

 справа полягає в тому, щоб їх виявити

 Галілео Галілей


 

гагілей 15 лютого 1564 року народився відомий італійський астроном, фізик, математик, літературний критик і мислитель епохи Відродження Галіле́о ді Вінче́нцо Бонаю́ті де Галіле́й.

Галілей вважається батьком спостережної астрономії, оскільки він був одним із найперших, хто використав телескоп для спостереження небесних тіл, і зробив низку видатних астрономічних відкриттів. Серед них — підтвердження існування фаз Венери, спостереження чотирьох найбільших супутників Юпітера, кілець Сатурна й аналіз місячних кратерів і сонячних плям. Він також значно вдосконалив конструкцію телескопа і за допомогою телескопічних спостережень довів правильність геліоцентричної теорії будови сонячної системи, що призвело до серйозного конфлікту з католицькою церквою.

Галілея також вважають засновником експериментально-теоретичного природознавства, наукового методу, сучасної науки й експериментальної фізики, оскільки своїми експериментами він переконливо спростував «Метафізику» Арістотеля і компасу.   

Досліджував траєкторію руху снарядів, коливання маятника (що потім лягло в основу маятникового годинника) і властивості гідростатичнихтерезів. Серед відкриттів та експериментів відомими є його досліди з вільним падінням гарматного ядра заклав фундамент класичної механіки. Є автором низки винаходів, зокрема термоскопу і військового  ядра і мушкетної кулі, а також виявлення ключових аспектів принципу відносності.

«…Я хочу познайомитись з великим світом…» —  таку назву має віртуальна бесіда-презентація,  створена до 460-ї річниці з дня народження одного з найвідоміших, найяскравіших дослідників і мислителів епохи Відродження Галілео Галілея. Пропонуємо ближче  ознайомитись із  великим італійським вченим, засновником класичної механіки, фізиком, астрономом, математиком, поетом і літературним критиком.   

 

Запрошуємо до перегляду!



Розміщено 15.02.2024
Вверх