Георгій Нарбут – художник, графік, педагог

 

Нарбут


Лише люди, що ближче стоять до мистецького життя,

чи до книжної справи – мають  ближчу уяву про постать Нарбутову.

Ширші кола – лише чули його ім’я.

Масам – воно просто невідомо

 

Федір Ернст, український історик-мистецтвознавець

 

 

 

Георгій Іванович Нарбут – український художник, графік, ілюстратор. Саме він став автором перших українських державних знаків, з під його руки вийшов проєкт герба Української держави. Усе, чим він займався, мало характерний український відбиток: герби, печатки, грошові банкноти, поштові марки, книжкові обкладинки та військові однострої.

літераГеоргій Нарбут відомий своєю графічною серією «Української абетки», є реформатором книжкового мистецтва, прихильником та популяризатором старовини, одним із засновників і ректором Української Академії Мистецтв (нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури), першого вищого навчального мистецького закладу в Україні, відкритого в 1917 році.

Мистецтвознавиця Мирослава Мудрак називає Георгія Нарбута творцем українського національного бренду. Його творчість неймовірно вплинула на розвиток українського мистецтва, та й сучасні українські митці звертаються до робіт Нарбута, використовуючи художні методи і прийоми. Найяскравіший графічний дизайнер ХХ століття залишається одним з найпопулярніших основоположників «українського стилю» і в наші дні. 

Тривалий час його ім’я і творчість замовчувалися у зв’язку з його участю в культурному будівництві в період Української Народної Республіки. Лише в 1960-х роках з’явилося чимало публікацій, які по-новому й неупереджено розкрили роль і значення видатного митця в історії національної культури, зокрема книжкового мистецтва.

Віднедавна на мапі Вінниці з’явилася вулиця Георгія Нарбута, який став для багатьох поколінь українських графіків орієнтиром і духовним наставником у виробленні свого стилю.

Пропонуємо ближче познайомитися з непересічною особистістю, українцем за духом, творцем бренду української держави – Георгієм Нарбутом. До вашої уваги віртуальна презентація «Георгій Нарбут – художник, графік, педагог», створена в рамках краєзнавчого проєкту «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє» (цикл «Імена, увічнені в вулицях Вінниці»).

 


Розміщено 11.03.2024
Вверх