Бібліотекарі ВНТУ пишуть Вікіпедію!

Вікі

Вже стало доброю традицією для бібліотекарів ВНТУ долучатися до наповнення Вікіпедії – 

загальнодоступної вільної багатомовної онлайн-енциклопедії, однієї з найпопулярніших у світі.

 Цьогоріч бібліотека взяла участь у двох значущих заходах від проєкту Вікіпедії: у Вікімарафоні – щорічній всеукраїнській акції з написання статей до вільної енциклопедії з нагоди її дня народження; WikiGap 2024 – написання статей про видатних жінок, щоб показати їх світові досягнення та зменшити гендерний дисбаланс у Вікіпедії.

Вікімарафон присвячений 20-річчю українській Вікіпедії на базі Вінницького національного технічного університету пройшов  у січні. Науково-технічна бібліотека ВНТУ вже більше 5-ти років є локальним організатором Вікімарафонів у Вінниці, проведення яких ініціює ГО Вікімедіа Україна / Wikimedia Ukraine. Щоразу коло вікіпедистів нашої книгозбірні поповнюється новими учасницями.  Новачками у цьому році стали Світлана Васюта та Дар’я Шафранова.

До масштабної акції з наповнення україномовного розділу онлайн-енциклопедії новими статтями приєднались також працівники університетських бібліотек міста.

Вікі

В рамках заходу співробітники бібліотеки активно працювали над створенням сторінок у Вікіпедії, присвячених видатним науковцям ВНТУ. Зокрема, з метою популяризування наукового надбання учених нашого університету, були створені сторінки: доценту Олександру Петрову, професорам Віталію Мокіну та Василю Кухарчуку. Такі сторінки дають багато зовнішніх посилань, чим піднімають рейтинг як автора-науковця, так і університету загалом.

Пізніше, з 4 по 24 березня, бібліотекарі долучилися до марафону WikiGap 2024 для популяризації визначних жінок-науковиць академічного середовища ВНТУ. Протягом цього періоду енциклопедія поповнилась сторінками про видатних діячок науки університету, зокрема про професора Ірину Єпіфанову та доцента Світлану Кирилащук.

Написання статей у Вікіпедії проходять в рамках інформаційно-освітнього проєкту «Науку творять обрані» і є важливим кроком у популяризації наукових досягнень та збільшенні доступності інформації про видатних представників університетської спільноти. Зі сторінками, створеними бібліотекою, можна ознайомитися на бібліотечному сайті у рубриці «ВНТУ у Вікіпедії». Вони сприяють розширенню бази знань та встановленню зв’язку між науковою громадськістю та широким загалом.


Розміщено 27.03.2024
Вверх