23 квітня – Всесвітній день книги й авторського права


Крапля довбає камінь не силою, а частим падінням,

так людина стає вченою не силою, а частим читанням.

Овідій


1

 

День відзначення Всесвітнього дня книги й авторського права був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії, в першій половині XX століття,  де у День Святого Георга дарували троянду за кожну куплену книжку. Ідея створення належить письменникові й редакторові з Валенсії Вісенту Клавелю Андресу.

 Відтоді пішла традиція в цей день читати, купувати й дарувати книгу близьким людям, тим, кого любиш.

 Книга – це досвід, духовний заповіт одного покоління іншому, порада недосвідченій людині. Вона  покликана служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ.

 В умовах військових дій люди перебувають у стресових та тривожних станах, для подолання яких психологи радять брати до рук книгу, адже читання відволікає та допомагає абстрагуватися від жахливої реальності.

 Може здатися, що в умовах повномасштабного російського вторгнення в Україну, відзначення Всесвітнього дня книги не на часі, проте українські книги ще ніколи не були настільки актуальні, як зараз. Все горе, випробування та героїзм, які доводиться бачити сучасним поетам та письменникам під час російської агресії, вони документують у своїх літературних творах, які стануть неоціненним спадком для нащадків.

 

1Одним із засобів охорони інтелектуальної власності людини, набір прав, наданих авторам оригінальних творів є авторське право.

 Історія авторського права веде свій початок, як вважають науковці, з появи друкування, і перший відомий державний нормативний акт щодо охорони авторського права стосувався літературних творів, а перша міжнародна конвенція, яка стосувалася захисту авторських прав, прийнята в інтересах книговидавців.

 Першим нормативним актом авторського права, який закріпив низку прав авторів і розділив повноваження авторів та видавців, вважається прийнятий у 1709 році в Англії «Статут королеви Анни».

 Інтелектуальна власність охоплює всі творіння людського розуму – письмові, музичні, живописні, драматичні, хореографічні твори, фільми та мультимедійні продукти, комп’ютерні програми.

 

 1У Всесвітній день книги і авторського права вітаємо всіх шанувальників книги а також авторів, письменників, поетів, видавців та людей, справи яких пов’язані із творчістю та авторством! Бажаємо невичерпного натхнення і легкого пера, міцного здоров’я та радості від власної праці!

 Бажаємо нових відкриттів, реалізації творчих задумів та натхнення!

  

До  відзначення Всесвітнього дня книги й авторського права Науково-технічна бібліотека пропонує  ознайомитись з віртуальними презентаціями «У книзі цілий світ»,  «Закон України «Про авторське право і суміжні права» (діє з 1 січня 2023 року)»,   інформація  яких буде цікава поціновувачам книги й корисна авторам публікацій.

 Науково-технічна бібліотека ВНТУ також пропонує взяти участь в безстроковій благодійній акції «Подаруй бібліотеці книгу». Подаровані книги та імена дарувальників будуть висвітлені в рубриці «Книжкові дари бібліотеці».

 


Розміщено 23.04.2024
Вверх