8 травня – День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років

1


Минулого року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги – єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні (Закон України 29 травня 2023 року № 3107-IX).

8 травня ми вшановуємо подвиг українського народу, його вагомий внесок у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлюємо повагу усім борцям проти нацизму, увічнюємо пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни.

Також у цей травневий день ми утверджуємо спадкоємність традицій воїнів – переможців нацизму та нинішніх захисників нашої Вітчизни, консолідуємо суспільство навколо ідеї захисту України, яка є актуальною, як ніколи раніше. Історія Другої світової війни доводить, що ми, український народ, перемагаємо тоді, коли єдині, соборні, діємо разом і захищаємо те, що нам дороге. Коли ми разом, коли ми відчуваємо, що справедливість на нашому боці і стоїмо за свою землю, тоді ми непереможні.

Сьогодні, як і у середині минулого століття ми захищаємо свою землю і свою Вітчизну від агресора-окупанта, що дає нам додаткових сил і право на відчайдушний спротив. Нині щодня гинуть мирні українці, а захисники та захисниці борються з рашизмом, як новою формою абсолютного зла, яке має бути остаточно знищене, аби його більше не існувало. Перемога у цій війні означає для нас вільне життя у своєму власному домі за своїми власними правилами.


Перемогли нацизм – переможемо і рашизм!

Слава Україні!


Розміщено 08.05.2024
Вверх