ПОДВИГ В ІМ’Я ЛЮДЯНОСТІ (Презентація книги Тетяни Корсунської «Моє прізвище Бронштейн»)

Презентація книги


Друга світова війна мала багато різних трагічних вимірів. Серед найкривавіших злочинів був Голокост – цілеспрямоване винищення єврейського народу. «Праведники народів світу» – це звання присуджує держава Ізраїль для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб урятувати життя євреям від знищення нацистами. Україна – четверта країна у світі за кількістю праведників. Згідно досліджень в Україні 2 544 особи є праведниками народів світу, 18% з них – подоляни. Найбільше людей, яким згодом присвоїли звання праведник світу, були мешканцями Вінниці, Немирівського, Хмільницького і Барського районів, їхні імена викарбувані на Стіні честі в Саду Праведників у Яд Вашем.

Історію неможливо повернути назад, тому необхідно розповідати про неї всю правду.

 11 червня в стінах ВНТУ за ініціативи Музею Голокосту у  Вінниці (директор Леонід ТРАХТЕНБЕРГ), відбулася презентація книги «Моє прізвище Бронштейн». Авторка — Тетяна КОРСУНСЬКА (в дівоцтві БРОНШТЕЙН) народилася у Дніпропетровську (нині Дніпро), з 1999 року громадянка Німеччини. Ця книга — документальна повість, яка розповідає про єврейського хлопчика, що пережив німецьку окупацію України у роки Другої світової війни саме на Вінниччині. Через 80 років після описаних подій Тетяна КОРСУНСЬКА, донька Арона БРОНШТЕЙНА, по крихтах збирала і відновлювала унікальну історію свого батька і людей, які його рятували. На сторінках книги розкривається життєвий шлях Арона БРОНШТЕЙНА, але разом з тим це не лише окрема історія однієї людини, а ще й уроки моралі, толерантності та здатності протистояти злу. І людяності. Бо «людина людині – совість», зазначила авторка.

  Особливо актуально це зараз, коли український народ у боротьбі проти російської агресії захищає своє право на існування та вибір власного шляху розвитку.

Розпочав захід ректор Університету Віктор БІЛІЧЕНКО, підкресливши важливість збереження пам'яті про трагічні події в житті багатьох народів, що пережили воєнні жахіття під час фашистської окупації. Він навів слова посла Ізраїлю в Україні Міхаеля Бродського, який зазначив: «Якщо б праведники не врятували євреїв під час Другої світової війни, мабуть не було б Держави Ізраїль. Тому ми дуже вдячні всім праведникам народів світу».

 Хвилиною мовчання було вшановано загиблих євреїв у роки Другої світової війни та воїнів ЗСУ, які віддали своє життя за збереження територіальної цілісності нашої держави.

Серед тих, хто рятував Арона БРОНШТЕЙНА, дідусь Віктора БІЛІЧЕНКА — Григорій Савович. «Арон Бронштейн знайшов мого батька через сорок років і нагадав йому цю історію. Мене здивувало, що зробив Бронштейн: через сорок років він шукав тих людей, які йому врятували життя, щоб подякувати» — поділився спогадами Віктор БІЛІЧЕНКО.

Директор Вінницького музею Голокосту Леонід ТРАХТЕНБЕРГ розповів про історичні події та окупацію Вінницької області німецькими військами та геноцид єврейського народу. Емоційною була розповідь про праведників народів світу та свої особисті переживання.

На жаль, авторка книги Тетяна КОРСУНСЬКА не змогла приїхати до нас з Німеччини, але була з присутніми на Zoom -зв’язку. «В нашому сьогоденні дві війни. І діти війни є і в Україні, і в Ізраїлі. Це жахливо», — сказала вона. «Арона Бронштейна, 11 річного хлопчика, рятували дуже багато людей. Сім з них отримали звання праведників. А скільки ще людей, які не отримали і були просто рятівниками...», — зазначила Тетяна КОРСУНСЬКА. А ще пообіцяла обов’язково приїхати та особисто подякувати та обійняти внука праведника народів світу Григорія Біліченка – Віктора. І висловила свою впевненість у Перемозі України в російсько-українській війні.
Відеоряд, що демонструвався на зустрічі, розповідав про жахи минулої війни, геноцид єврейського народу та проводилася паралель з сьогоднішнім геноцидом уже українського. На заході були використані кадри фільму, зробленого на замовлення Музею Голокосту у Вінниці за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини, і звучала розповідь того єврейського хлопчика Арона, який тисячі разів був на волосині від смерті, і вижив попри все. Дякуючи людяності, совісності, доброті…

Студенти Університету Олександр КОГУТ (ФМТ) та Мар'яна ТОЛСТА (ФІТКІ) емоційно прочитали вірші про ті події.
Зустріч організувала науково-технічна бібліотека, ведучими заходу були працівники Бібліотеки Ганна СУРОВЕНКО та Людмила АНДРОНІК.



ФОТОРЕПОРТАЖ


Розміщено 13.06.2024
Вверх