ФІЗИКУ, МАТЕМАТИКУ, ІНЖЕНЕРУ ВІЛЬЯМУ ТОМСОНУ – 200!


ТомсонІм'я Вільяма Томсона, лорда Кельвіна, зустрічається в багатьох сферах, пов'язаних з фізикою, інженерією та технологією. Томсон був зведений у дворянство з титулом лорд Кельвін, що підкреслює його важливість у науковому співтоваристві та суспільстві загалом.

Багато навчальних закладів та наукових центрів названі на честь Кельвіна або мають кафедри його імені, що підкреслює його вплив на освіту та наукові дослідження.

Вільям Томсон винайшов і удосконалив ряд приладів – компас і лот, дзеркальний гальванометр, електрометри та «ампер-ваги». Завдяки його роботі в сфері термодинаміки  було розроблено абсолютну температурну шкалу, яка тепер називається шкалою Кельвіна і  сформульовано другий закон термодинаміки.  Дослідження Томсона надало можливість прокласти трансатлантичний кабель, який з’єднав між собою Європу і Америку в 1858 року. Також  займався дослідженнями в області гідродинаміки та електромагнетизму тощо.

 Отже, Вільям Томсон, залишив значний слід у світовій науці, і його відкриття та розробки мають велике значення для розвитку сучасної фізики та техніки,  а ім'я лорда Кельвіна продовжує залишатися значущим і впізнаваним у світі, символізуючи видатні досягнення в фізиці та інженерії.

Більше цікавих фактів про видатного науковця, його життя та діяльність запрошуємо дізнатися з презентації «Вільям Томсон. Творець термодинаміки, винахідник її перших законів».


Розміщено 26.06.2024
Вверх