Україна відзначає 28-му річницю прийняття Конституції


128 червня цього року Україна відзначає 28-му річницю прийняття Конституції – головного нормативно-правового акту держави, який закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів, права та обов’язки громадян.

До здобуття незалежності України наша країна мала кілька Констутицій. Перше зведення законів українського козацтва було прийняте Пилипом Орликом у 1710 році. А 1918 року Центральна Рада проголосила Конституцію Української Народної Республіки.

Після проголошення в 1991 році незалежності України Конституцію було ухвалено не відразу. Україна жила без головного закону цілих 5 років – це найдовший термін серед пострадянських країн.

І ось  настав  історичний момент для держави – 28 червня 1996 року Верховна Рада України, після тривалих обговорень і суперечок, прийняла основний закон країни. Конституцію України визнано однією з найдемократичніших у світі. Саме вона стала головним оберегом державності і демократії, гарантом соборності України. Звитяжна боротьба за свою незалежність, неухильне дотримання основних принципів, вміння поважати права інших громадян й шанувати закон – запорука розвитку нашої держави і зміцнення міжнародного авторитету України на світовій арені.

1Сьогодні громадяни України, які чинять спротив російському вторгненню, виконують конституційний обов’язок. Ми успішно протистоїмо агресору, що зневажає юридичні норми, міжнародне право. За підтримки закордонних партнерів наближаємо нашу Перемогу, за якою неодмінно буде притягнення до відповідальності держави-терориста.

Суверенна, незалежна, демократична, соціальна, правова. А ще – єдина, міцна, відважна і готова чинити супротив непроханим гостям. Сьогодні Україна боронить від ворога ключові постулати своєї Конституції.

Віримо в Збройні Сили України! Слава Україні! Героям слава!


Розміщено 28.06.2024
Вверх