Про відомих зодчих України в День архітектури


Всі великі архітектори минулого

були свого часу сучасними архітекторами,

і постійне прагнення вперед,

жага сучасності характерні

зодчідля всіх великих майстрів мистецтва.

 

Френсіс Журден, художник

 

З усіх видів мистецтв архітектура найбільш пов’язана з суспільством, його історією, культурою, політикою, соціально-економічним устроєм, природою та кліматом. Архітектура – важлива частина людського існування. Архітектурні споруди не тільки дарують красу і приваблюють туристів, а й створюють комфорт для місцевих жителів, які з гордістю можуть спостерігати за пам'яткою свого міста або регіону.

В українських містах на сьогодні розташовано безліч будівель, які можна зарахувати до архітектурного мистецтва, проте не багато хто може назвати імена людей, які стали творцями цих будівель. 

Сьогодні, в День архітектури України, який згідно з Указом Президента «Про День архітектури України» від 17 червня 1995 року відзначають щороку 1 липня, продовжуємо розповідати про видатних українських архітекторів, завдяки яким наші сучасні міста набули саме такого вигляду, за який ми любимо їх усім серцем. Героями другої частини наших розповідей про видатних зодчих України стали Ніколаєв Володимир Миколайович, Альошин Павло Федотович, Григорович-Барський Іван Григорович, Бекетов Олексій Миколайович, Дмитренко Юрій Мелентійович. З життям та архітектурним доробком цих архітекторів пропонуємо ознайомитися переглянувши віртуальну бесіду «Відомі зодчі України. Частина ІІ» (перша частина за посиланням).

Нагадуємо, що на сайті нашої бібліотеки також можна прочитати про творчість відомих архітекторів України Владислава Городецького, який створив славнозвісний Будинок з химерами в Києві та Григорія Артинова – творця архітектурного обличчя Вінниці.


Приємного перегляду!


Розміщено 01.07.2024
Вверх