Він стояв у витоків університету (до 90-річчя професора Р.Ю. Кігеля, першого керівника університету)

 

Саме таку назву має книжково-ілюстративна виставка, яку оформлено на абонементі старших курсів (к. 604).

Кігель Роман Юрійович (22.08.1925, Черкаси – 03.07.1997, Вінниця) - економіст, кандидат економічних наук (1986), професор (1977). Учасник 2-ї світової війни, має бойові нагороди. Закінчив Київський університет (1950). Відтоді працював у Вінницькому медичному інституті. 

У 1960 році у Вінниці був створений загальнотехнічний факультет Київського інституту інженерів харчової промисловості, який через рік став складовою частиною Київського політехнічного інституту (КПІ) і на базі якого ще через рік був створений Вінницький філіал КПІ.

Першим керівником цього філіалу з 1961 року був заслужений працівник народної освіти України, кандидат економічних наук, професор Роман Кігель, який  одночасно з відкриттям усе нових і нових спеціальностей зі стаціонарною формою навчання, працював, фактично, і куратором будівництва перших двох корпусів та першого гуртожитку. Оскільки у Вінниці не було науково-педагогічних кадрів технічного спрямування, Роман Юрієвич активно запрошував на роботу до очолюваного філіалу викладачів з інших міст Радянського Союзу.

Кігель Р.Ю. виявився надзвичайно талановитим організатором.

Станом на 1973 рік Вінницький філіал Київського політехнічного інституту завдяки його зусиллям  являв собою уже досить потужний вищий навчальний заклад з розвиненою інфраструктурою і десятком спеціальностей денної та вечірньої і заочної форм навчання.

З ініціативи Кігеля Р.Ю. очолюваний ним навчальний заклад в 1974 році перетворено на Вінницький політехнічний інститут (нині Вінницький національний технічний університет), яким він керував до 1976 року.  Водночас завідував кафедрою політекономії (1966–1995), був професором кафедри основ економічної теорії (1995–1997). Досліджував проблеми економічної теорії та вдосконалення механізму регулювання праці професорсько-викладацького складу у ВНЗах.

Тож, Роман Юрійович Кігель керував нашим навчальним закладом від заснування Вінницького загальнотехнічного факультету, перетворення його у філіал, а потім у Вінницький політехнічний інститут загалом 15 років, причому керував талановито, домігшись надзвичайно високих темпів розвитку матеріальної бази і створення науково-педагогічного колективу.



Портрет Кігеля Р.Ю. роботи художника В. Пірогова розміщено в Галереї увічнення ВНТУ, де можна ознайомитися з видатними працівниками нашого вишу, які внесли найбільший, особливий, індивідуальний внесок в розвиток університету.


Розміщено 15.07.2015
Вверх