Григорій Артинов - громадянин та митець

 

“Він музикою наповнив камінь” - саме так називався тематичний вечір, присвячений 155-річчю від дня народження вінницького архітектора Г. Г. Артинова, який організувала і провела університетська бібліотека 18 лютого 2016 р. у конференц-залі ВНТУ.

Мабуть, немає в Вінниці жодної людини, яка, принаймі, хоча б один раз, не чула призвіще Артинов. Григорій Григорович Артинов — інженер, титулярний радник, генерал-лейтенант будівельної комісії від військового відомства.

Його ім’я стало невід’ємною частиною історії Вінниці, розбудові якої зодчий присвятив майже два десятиліття свого життя. Вписавши яскраву сторінку в золоту добу вінницької архітектури початку ХХ ст., її перший міський архітектор залишив по собі  творчу спадщину, яка і нині захоплює, дивує, вражає як вінничан, так і гостей міста.

За неповним перелiком, громадськими об’єктами вiнницького Срiбного вiдродження, створеними за проектами та пiд керiвництвом Артинова, були: жіноча гімназія, Народний дiм на Замостi (не зберiгся), залiзнi мости через о. Кемпу (iснували до другої світової вiйни), мiська бiблiотека iм. Гоголя (нинi обласна наукова бiблiотека iм. Тiмiрязєва), водонапiрна вежа, готель «Савой», мiський театр, Св.-Вознесенська церква (не збереглася); кам’янi сходи до порому (нинi сходи в парку «Кумбари»), перша електрична станцiя та перша електромережа, першi лiнiї водогону, церква Воскресiння Христового на православному кладовищi, учительська семiнарiя, будинок мiської думи, перша лiнiя мiського трамваю,  розпланування мiського саду та спорудження в ньому лiтнього кiнотеатру, учительський iнститут та багато іншого. За проектами Г. Г. Артинова будувалися також численнi особняки, прибутковi будинки з магазинами, фотосалони, кiнотеатри, адмiнбудiвлi, сакральнi споруди рiзних релiгiйних конфесiй. Цiлий ряд об’єктiв нинi охороняються як пам’ятки архiтектури та мiстобудування мiсцевого значення.

Творчість Г. Г. Артинова багато в чому визначила образ Вінниці — традиційно затишного, і разом з тим, розвиненого міста.

Про це та багато іншого під чаруючу музику Вівальді та Глінки, яка звучала протягом вечора, працівники бібліотеки розповідали присутнім у залі студентам, викладачам та співробітникам університету. Розповідь супроводжувалась цікавим слайд-шоу, змонтованим Ольгою Бондар, під час перегляду якого присутні мали змогу поринути в історичне минуле Вінниці, побачити архівні фото старої Вінниці, будинки, які проектував Г. Артинов, та порівняти їх з сучасним виглядом.

Бажаючі мали можливість переглянути ілюстративну книжкову виставку, зібрану з матеріалів з фондів НТБ, яка розповідала про життєвий шлях та архітектурний доробок Г. Артинова.

На завершення вечора ведучі Андронік Людмила та Суровенко Ганна звернулися до всіх присутніх із закликом-побажанням любити та поважати своє рідне місто, цікавитися та вивчати його історію.

  

Фоторепортаж

Презентація


Розміщено 21.02.2016
Вверх