«Повернув нації наймення»

 

29 вересня  відзначатиметься 150-річчя з дня народження Михайла Грушевського (1866-1934), видатного українського вченого, державного і політичного діяча.  Подібний ювілей - це, безумовно, знаменна подія. Але, як зазначав сам М.Грушевський, "є події, що по короткім часі мають виключно історичне, сказати б, антикваричне значення; є знов такі, що служать вихідною точкою для дальших поколінь на довгий час, сотворюють для них цілком нові обставини життя, виносять на верх змагання й ідеї, що стають боєвим прапором для віків, святощами для одних і страхом для других".

Саме такого звучання набувають сьогодні роковини М.Грушевського, адже з багаторічного небуття повертаються не тільки його ім'я й творчість, а й безцінний історичний досвід, зневажати який ми просто не маємо права. Довгим і тернистим шляхом йшли ідеї й спадщина Грушевського до нащадків. Його ім'я замовчувалося, таврувалося ярликом «українського буржуазного націоналіста», його раніше видані твори замикалися у спецфонди, нових же перевидань не було. Тепер прийшов час сказати правдиве слово про М. С. Грушевського, розкрити широкий спектр його багатогранного таланту.

З нагоди святкування 150-річниці з дня народження М. Грушевського співробітники відділу СГЛ НТБ підготували віртуальну виставку «Повернув нації наймення».

Презентована виставка це не тільки вдячна данина поваги до великого українця, а й прагнення повніше ознайомити читачів з інтелектуальним потенціалом вченого, його життєвим і творчим шляхом.


Запрошуємо усіх бажаючих ознайомитися з виданнями, представленими на віртуальній виставці.



Розміщено 16.09.2016
Вверх