Реформатор геометрії (до 225-річчя від дня народження М.І. Лобачевського)

Реформатор геометрії (до 225-річчя від дня народження

М.І. Лобачевського)

 Piccy.info - Free Image Hosting

«Вчений повинен йти по неходжених стежках, не зважаючи на перепони».

«Зі всіх мов світу найкращою є мова математики»

М.І. Лобачевський

 

 1 грудня виповнилося 225 років від дня народження відомого російського математика, творця неевклідової геометрії, діяча університетської освіти та народної просвіти – Миколи Івановича Лобачевського. Відомий англійський математик Вільям Кліффорд назвав Лобачевського «Коперником геометрії». 

  Микола Іванович Лобачевський  (1792-1856) увійшов в історію математики як перший учений, який виступив з принципово новою теорією геометрії. Він зробив сміливий висновок про те, що може бути геометрія, яка ґрунтується на запереченні аксіоми паралельності Евкліда. Усе життя він присвятив створенню цієї "уявної геометрії", яка зараз називається геометрією Лобачевського.

Незважаючи на багаторічні перепони, звинувачення у вільнодумстві, жорстоку критику в пресі та втрату зору, Микола Іванович вперто, не опускаючи рук, продовжував розробки нових математичних формул, особливо в галузі геометрії. Своїми дослідженнями він набагато випередив час, зробивши наукову революцію в математиці.

Головні досягнення Лобачевського, звичайно ж, відносяться до геометрії. Він став творцем неевклідової геометрії. Його ідеї були підтримані тодішнім «королем математики» Гаусом. Більшістю же сучасників Лобачевського він залишився невизнаним, але в майбутньому його праці були гідно оцінені. Вже у другій половині 1860-х років праці Лобачевського стали популярні в Росії та за її межами, а за повне зібрання його творів Казанський університет захотів отримати 600 рублів. Тільки через 16 років вдалося зібрати роботи математика, але частину з них виявилася втрачено і не виявлено досі.

Лобачевський домігся значних результатів і в інших математичних розділах. Він розробив новий метод розв’язання рівнянь, створив ряд теорем про тригонометричні ряди, вивчив безперервну функцію. Опублікував ряд чудових статей з алгебри і аналізу, фізики, механіки, астрономії, теорії ймовірності.

Геометрія Лобачевського має широке застосування, як в математиці, так і у фізиці. Історичне її значення полягає у тому, що її будовою Лобачевський показав можливість геометрії, відмінної від евклідової, що ознаменувало нову епоху в розвитку геометрії і математики загалом. 

На абонементі молодших курсів оформлено виставку «Реформатор геометрії (до 225-річчя від дня народження М.І. Лобачевського)», де зібрані матеріали про життя і наукову, педагогічну та організаційну діяльність видатного математика, його праці, листи, спогади, а також художні твори про вченого. Запрошуємо до перегляду. 


Розміщено 12.12.2017
Вверх