Гюстав Олександр Ейфель — створювач символу Парижу (до 185-річчя від дня народження)


Гюстав Олександр Ейфель — створювач символу Парижу

(до 185-річчя від дня народження)

Piccy.info - Free Image HostingДванадцяту Світову промислову виставку 1889 року було вирішено провести в Парижі. Столиця Франції вже в четвертий раз стала місцем форуму досягнень сучасної науки і техніки.

Це тішило самолюбство французів, і ніхто не сумнівався в тому, що до виставки 1889 року Париж повинен піднести світу сенсацію, тим більше, що виставка була приурочена до сотої річниці Французької революції.

Французи хотіли створити споруду, здатну вразити сучасників. Було  оголошено конкурс на кращий проект, головним завданням якого була демонстрація успіхів інженерної думки і використання її в майбутньому. Пізніше ця задача була сформульована так: створити витвір, який слугував би емблемою технічних досягнень XIX століття. На конкурс надійшло сімсот робіт, але вибрати потрібно було тільки одну. Переможцем конкурсу став проект Тріумфального порталу виставки, який вдавав із себе сталеву ґратчасту вежу висотою близько трьохсот метрів. Її запропонував знаменитий французький архітектор та інженер Гюстав Ейфель.

На той момент він навіть не подумав про те, щоб дати своєму дітищу ім'я. Просто - tour de 300 mètres, 300-метрова вежа.

Вежа стала всесвітньо відомою буквально протягом декількох днів. Вона стала залучати безліч туристів, та й самі парижани з радістю відвідували цю небачену споруду. Усі прагнули побачити Париж з майже 300-метрової висоти.  Ейфель домігся свого. Його ім'я міцно увійшло в світову історію, увічнене в назві створеної ним вежі. Це був його тріумф.

Якщо підняти документацію 19 століття, то прізвище "Ейфель" фігурує в більшості значущих архітектурних споруд другої половини століття: "Бон Марше", Статуя Свободи, плаваючий купол в Ніцці, шлюзи Панамського каналу, Ейфелева Вежа і мости на річках Індокитаю, Африки та ін.

В цьому році виповнюється 185 років від дня народження Олександра Гюстава Ейфеля – знаменитого французького інженера, фахівця з проектування металевих конструкцій.

Дізнатися більше про видатного архітектора, інщі його винаходи допоможе книжково-ілюстративна виставка «Гюстав Ейфель — створювач символу Парижу (до 185-річчя від дня народження)», яка оформлена на абонементі молодших курсів (ГНК, к. 504).

 

Запрошуємо до перегляду.


Розміщено 22.12.2017
Вверх