Вознюк Василь Іванович – засновник першого ракетного випробувального полігону Капустин Яр

 

Piccy.info - Free Image Hosting Вознюк Василь Іванович – засновник першого ракетного випробувального полігону Капустин Яр


Ми не завжди пам'ятаємо про те, що історія нашої країни важка, а часом і трагічна. Творили її люди, які дійсно заслуговують на нашу повагу і пам'ять. Ми хочемо розказати вам про людину неординарну. Про нашого земляка, уродженця Вінницької землі, про офіцера, що за свої бойові заслуги на передовій та за проявлену мужність і виконання бойового завдання в Сталінградській битві під час Другої світової війни, маючи звання майора, був нагороджений орденом Леніна і удостоєний звання гвардії генерал-лейтенанта артилерії. Він був начальником штабу групи гвардійських мінометних частин ГМЧ (майбутні "Катюші") Ставки Верховного Головнокомандувача. Ми розкажемо вам про Василя Івановича Вознюка.

Василь Іванович був беззмінним начальником першого ракетного випробувального полігону Капустин Яр з червня 1946 року по квітень 1973 року. Працював головою рекогносцирувальної комісії з вибору місця для космодрому “Байконур”. Закінчив службу в званні гвардії генерал-полковника артилерії.

Героїчний і трудовий подвиг Василя Івановича відзначений Золотою Зіркою Героя Соціалістичної Праці, п'ятьма орденами Леніна, п'ятьма орденами Червоного Прапора, орденом Суворова і багатьма іншими нагородами СРСР.

Piccy.info - Free Image Hosting

Ми запрошуємо вас ознайомитися з віхами життєвого шляху нашого земляка Василя Івановича Вознюка.

Презентація «Шлях у космос починали українці. В. І. Вознюк –засновник першого ракетного випробувального полігону Капустин Яр» виконана в рамках краєзнавчого проекту університетської бібліотеки «Вінниччина: історія та її творці». 

 


Розміщено 29.12.2017
Вверх