Батько класичної механіки (до 375-річчя від дня народження Ісаака Ньютона)

 

Piccy.info - Free Image Hosting

     «Розумом він перевершував рід людський»

                                                                           Лукреція

 

4 січня виповнюється 375 років від дня народження великого математика, фізика, астронома, механіка, словом, одного з найвідоміших світил світової науки за всі часи — Ісаака Ньютона. Багато хто вважає Ісаака Ньютона найбільшим генієм. За життя його вважали напівбогом науки. 

Велич справжнього вченого не в званнях і нагородах, якими він відзначений або нагороджений світовою спільнотою, і навіть не у визнанні його заслуг перед людством, а в тих відкриттях і теоріях, які він залишив світу. Унікальні відкриття, зроблені за своє яскраве життя, знаменитим ученим Ісааком Ньютоном  важко переоцінити або недооцінити. Ньютон відомий тим, що створив теоретичні основи астрономії і механіки. До числа його заслуг належить винахід дзеркального телескопа, відкриття закону всесвітнього тяжіння, написання вкрай важливих дослідницьких робіт з оптики, а також розробка інтегрального та диференціального числення. Ісаак Ньютон вважається основоположником “класичної фізики”.

Одним із кращих досягнень ученого є відкриття трьох законів механіки і закону всесвітнього тяжіння.Окрім цього, він пояснив обертання планет навколо Сонця. Відкриття Ісаака Ньютона пояснили багато явищ в природі, які до того були нерозгаданими. Вони дали поштовх величезній кількості наукових відкриттів. Сам же вчений ставився до своїх досягнень вельми скептично, вважаючи їх лише наслідками напрацювань своїх попередників. Ось як вчений говорив про себе:

«Не знаю, як мене сприймає світ, але сам собі я здаюся тільки хлопчиком, що грає на морському березі, який розважається тим, що час від часу відшукує камінчик більш строкатий, ніж інші, або красиву мушлю, в той час як великий океан істини розстеляється переді мною недослідженим».

У Лондоні у Вестмінстерському абатстві покоїться прах видатного англійського ученого, творця класичної фізики Ісаака Ньютона. Напис на могилі вченого говорить: «Тут спочиває сер Ісаак Ньютон, дворянин, який майже божественним розумом першим довів зі смолоскипом математики рух планет, шляхи комет і приливи океанів. Він досліджував відмінність світлових променів і з’являються при цьому різні властивості кольорів, чого раніше ніхто не підозрював. Старанний, мудрий і вірний тлумач природи, старовини і Св. Письма, він стверджував своєю філософією велич Всемогутнього Бога, а вдачею висловлював євангельську простоту. Нехай смертні радуються, що існувала така прикраса роду людського».

Дізнатися більше про видатного генія в історії людства, нові області «нескінченного» таланту, цікаві факти із життя допоможе книжково-ілюстративна виставка «Батько класичної механіки (до 375-річчя від дня народження Ісаака Ньютона)», яка оформлена на абонементі старших курсів (ГНК, к. 604). 

 

Запрошуємо до перегляду!

 


Розміщено 04.01.2018
Вверх