«Український Ломоносов» (В. Н. Каразіну – 245 років)

 

Piccy.info - Free Image HostingВасиль Назарович Каразін – видатний український учений, просвітитель, дослідник, людина з мисленням справжнього державного діяча. Він, насамперед, відомий як засновник Харківського університету, що вже в першій половині ХІХ ст. став потужним осередком науки, освіти і культури не лише Слобожанщини, а й значної частини імперії. Автор близько 60 праць з різних галузей науки усе життя свято вірив, що могутнім може бути тільки народ, озброєний знаннями. А велич свого народу й держави він ставив понад усе.

Велику наукову і пізнавальну спадщину залишив нам Василь Каразін. Вона не може не дивувати глибиною аналізу і сміливістю дослідника, який в умовах кріпацької Росії зробив так багато для України та людства взагалі. Василю Назаровичу не вдалося реалізувати більшість своїх просвітницьких задумів, та одним лише заснуванням Харківського університету та його бібліотеки він назавжди ввійшов в історію української освіти. Багатогранність наукової діяльності В. Н. Каразіна дала підставу сучасникам назвати його «українським Ломоносовим».

«Я, — писав В. Н. Каразін у 1826 p., — сміливо можу стати на суд нащадків з моєю системою і на суд Божий з моїми намірами». «Я тішусь тим, щоби принести і колись, може, уже не раніше, як після моєї смерті, користь дорогій моїй Вітчизні. І тоді сподіваюся бути виправданим».

Хай не згасає пам’ять про славетного сина двох великих народів — українського і грецького — Василя Назаровича Каразіна. То наша слава.

На сайті НТБ представлено віртуальну виставку: «Український Ломоносов» (В. Н. Каразіну – 245 років), про життя та  наукову діяльність вченого.

 

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 15.02.2018
Вверх