І все ж таки вона обертається (До 545-річчя з дня народження Миколая Коперника)

Piccy.info - Free Image Hosting

Цього тижня світ відзначає 545 років з дня народження видатного польського астронома, математика, механіка, економіста Миколая Коперника. Так, саме він є першовідкривачем будови нашої сонячної системи. Публікація його головного твору «Про обертання небесних сфер», у якому викладено його геліоцентричну систему світу, стала тією подією, з якої історики ведуть відлік першої наукової революції ХVI – ХVIII століть.

Миколай Коперник народився 19 лютого 1473 р. у польському місті Торунь на березі річки Вісли, в родині купця – вихідця із Німеччини. Після смерті батька вихованням племінника займався його дядько, єпископ Лукаш Ваченроде. Майбутній астроном отримав блискучу освіту – спочатку навчався на факультеті мистецтв Ягеллонського університету в Кракові, потім – на юридичному факультеті Болонського університету, де вивчав громадянське та церковне право, і в Падуанському університеті, де студіював медицину. В університеті Феррари одержав ступінь доктора богослов'я. На батьківщину Коперник повернувся наприкінці 1503 року. Попри завантаження церковними справами, Коперник активно проводив астрономічні дослідження.

Сорок років Коперник трудиться над важливою головною астрономічною працею «Про обернення  небесних сфер». На початку 1530-х років робота Коперника над створенням нової теорії та її оформленням у праці «Про обертання небесних сфер» була в основному закінчена. До того часу майже півтора тисячоліття проіснувала система побудови світу, автором котрої був давньогрецький учений Клавдій Птолемей. Спостерігачу, який знаходиться на Землі, здається, що Земля нерухома, а Сонце рухається навколо неї. Насправді ж, і першим математично довів це саме Коперник, це Земля рухається навколо Сонця і протягом року робить повний оберт по своїй орбіті. Лише коли великий польський учений був при смерті, друзі принесли йому перший надрукований примірник книги «Про обертання небесних сфер». Проте цікавився він у ті часи не лише астрономією: саме Коперник спроектував і організував спорудження у Фромборку гідравлічної машини, яка постачала воду до будинків містян, а згодом узяв участь у запуску польського монетного двору. А ще серед навколишнього люду фромборський канонік Миколай Коперник був відомий як лікар, який допомагав безкоштовно.

Piccy.info - Free Image Hosting

24 травня 1543 року Миколай Коперник помер.

Діяльність цього вченого залишила слід не тільки в науці, а й поза нею. Безліч пам’ятників на честь Коперника прикрашають такі міста, як Краків, Варшава, Торун, Ольштен та ін. Крім того музеї з ім’ям ученого продовжують свою діяльність в Торуні і Фромброзі.  

 Дізнатися більше про видатного вченого в історії людства, про цікаві факти з його життя допоможе книжково-ілюстрована виставка «І ВСЕ-ТАКИ ВОНА ОБЕРТАЄТЬСЯ (до 545 річчя від дня народження Миколая Коперника)» яка оформлена на абонементі наукової літератури (ГНК, кім. 703 )

 


Розміщено 20.02.2018
Вверх