Жінка унікальної долі

Piccy.info - Free Image Hosting

 

«Жінка унікальної долі» - таку назву мала наукова година, присвячена видатній жінці-вченій, фізику та хіміку М. Склодовскій-Кюрі, яку провели для студентів працівники науково-технічної бібліотеки. 

Згідно рейтингу, складеного американською Академією наук, в п’ятірку найвизначніших винахідників людства увійшли чотири чоловіки: громадянин Еллади Архімед, англієць Майкл Фарадей, серб Нікола Тесла, винахідник комп’ютерної дискети Йосиро Накамацу і одна жінка – французький фізик, хімік польського походження Марія Склодовська-Кюрі.

Вона одержала дві Нобелівські премії в галузі фізики і хімії, увійшовши таким чином в історію як єдина жінка, яка двічі була удостоєна вищої нагороди в науковому світі. І померла від впливу власного винаходу - постійна робота з радіоактивними речовинами викликала лейкемію. Але ж Кюрі вірили, що радіація може стати великими ліками. Адже життя Марії Кюрі, окрім її геніальних відкриттів, цікаве ще й тим, що вона зробила радіоактивність буквально частиною свого життя.

Твердості характеру і блиску розуму Марії було не позичати! Так як і безкорисливої відданості науці і непорушної віри в те, що наукові досягнення – благо для людства. Стати одною з найшанованіших осіб у світі науки, в якому в той час беззастережно домінували чоловіки, Марії Склодовській-Кюрі допоміг чіткий план і сильне бажання добитися успіху.

Дивною людиною була Марія Кюрі. Розповідь ведучих Суровенко Г. та Андронік Л. про неймовірне життя відкривача двох елементів – полонію і радію, переконала у цьому всіх присутніх. Ми хотіли розповісти людську історію Марії Кюрі, представити її як турботливу матір, люблячу дружину, жінку, яка не боялася жити за покликом серця й завдяки надзвичайним здібностям змогла заявити про себе у світі науки, у якому домінували чоловіки.

Незламну волю Марії Склодовської-Кюрі, її мужність, внесок у розвиток науки і в боротьбу за рівність (незалежно від статі) у всіх сферах життя годі переоцінити. 

Завершити розповідь хочеться словами Марії Кюрі: «Безліч близьких людей... не знають або просто забули ту істину, що будь-яке відкриття може стати і джерелом добра, і джерелом зла, що будь-яка речовина, залежно від дози, може виявитися ліками або отрутою, що вогонь є добробутом, коли він зігріває, і смертельним, коли спалює все на своєму шляху. Так і ядерна енергія… поставлена на службу людині, може бути як надзвичайно корисною, так і жахливо смертельною. Усе залежить від волі тих, хто її використовує».


 Фоторепортаж


Розміщено 14.03.2018
Вверх