Академічній доброчесності вчаться в бібліотеці

 

Piccy.info - Free Image Hosting

В останній тиждень березня в університетській книгозбірні проходять Дні дипломника в бібліотеці, темою яких є «Академічна доброчесність у вищій освіті».

Мета заходу – формування культури академічної доброчесності в студентському середовищі, а також допомога в оформленні дипломних проектів, надання консультацій по роботі з джерелами, укладання бібліографії тощо.

Для студентів було розгорнуто виставку-перегляд «На допомогу курсовому та дипломному проектуванню» та тематичну виставку «Чесність починається з тебе».

Захід розпочала директор бібліотеки Т. Притуляк, яка ознайомила присутніх з інформаційними ресурсами та послугами бібліотеки, що доступні нашим користувачам як в стінах книгозбірні, так і віддалено. Також вона наголосила, що дотримання академічної доброчесності в освіті – вимога сьогодення. І недарма, адже її недотримання знижує репутацію університетів, «здешевлює» дипломи в очах роботодавців, та й узагалі – руйнує авторитет української освіти у світі.

Дуже уважно студенти слухали виступ-презентацію головного бібліотекаря Л. Андронік на тему «Академічна доброчесність у ВНЗ: мотивація, законодавча база, проекти». Людмила Дмитрівна розповіла про «Проект сприяння академічній доброчесності в Україні» (Strengthening Academic Integrity in Ukraine Project – SAIUP), який реалізують Американські ради з освіти за участі Міністерства освіти і науки України та за підтримки Посольства Сполучених Штатів. Цікавість слухачів викликала інформація про II Відкритий всеукраїнський студентсько-учнівський конкурс соціальних відеопроектів «Чесність починається з тебе» в якому вони можуть взяти  участь. Доповідачка зупинилась також на заходах, які проводяться у ВНТУ по формуванню культури академічної доброчесності серед університетської спільноти, в т.ч. студентства.

Так як дієвими інструментами впровадження академічної доброчесності в українській освіті поряд зі створенням кодексу честі (етики) університету, системи перевірки всіх академічних робіт перед захистом на автентичність є створення курсу «академічного письма», то в програмі заходу бібліотечними працівниками були передбачені консультації з культури публікацій, роботи з джерелами, укладання бібліографії та допомога в оформленні дипломних проектів. Консультації були надані головним бібліографом Л. Криштафович в презентації «Академічне письмо: як писати доброчесно».

Бібліотекар І категорії Л. Желюк виступила з консультацією на тему «Як працювати з іформ. виданнями та спец. видами літератури».

Під час діалогу зі студентами, яких зацікавила тема заходу, бібліотекарі відповіли на багато поставлених запитань.

Наступна зустріч зі студентами-дипломниками відбудеться 29 березня.

Запрошуємо всіх бажаючих, кому не байдуже майбутнє української освіти.


Фотогалерея

Новий проPiccy.info - Free Image Hostingшарок...

Розміщено 28.03.2018
Вверх