Поляк за походженням, українець за духом (до 155-річчя від дня народження В. В. Городецького)

 

Прізвище Городецького відомо не тільки в Україні. Один із найталановитіших архітекторів свого часу, він змінив обличчя багатьох міст нашої Батьківщини. Творіння Владислава Городецького є в Україні, в Польщі, в інших країнах. Так, в Ірані, за замовленням персидского Шаха Рези Пахлеві, Городецький спроектував та супроводжував будівництво палацу для принцеси, доньки Шаха.
З нашої розповіді ви дізнаєтесь, що пов’язує нашого митця Владислава Городецького зі знаменитим Антоніо Гауді, яке відношення має Городецький та Вінниця до театру імені І. Франка у Києві, вас здивує легенда про віщуна щастя “крокодильчика” Будинку з химерами. Виявляється, класик української літератури, поет Максим Рильський присвятив шедевру Городецького рядки:
«Очима дивимося звиклими
На цей будинок-дивогляд,
Де поруч з пазурями й іклами
Рухливих птиць недвижний ряд...»
А у нас, на Вінниччині, в селі Печера є костел, що слугує усипальницею князів Потоцьких. Це один із найкрасивіших костелів-усипальниць вельможних родів України. Проектував його для сім’ї своїх друзів сам Владислав Городецький! Усипальниця недарма вважається одним із найкращих творів архітектора.
Віртуальна бесіда «Поляк за походженням, українець за духом» виконана в рамках краєзнавчого проекту університетської бібліотеки «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє» і присвячена життю та творчості геніального архітектора Владислава Городецького.
Сподіваємось, що розповідь буде цікава і повчальна.

 


Розміщено 04.06.2018
Вверх