«Король динаміту» (до 185-річчя Альфреда Нобеля)

 

«Я вважаю життя надзвичайним даром,

  дорогоцінним камінням,

отриманим нами з рук матері- природи для того,

щоб ми самі шліфували і полірували його до тих пір,

поки його блиск не винагородить нас за наші труди».

Альфред Нобель

Piccy.info - Free Image Hosting   Талановитий шведський винахідник, підприємець і меценат Альфред Нобель, 185-річчя від дня народження якого відзначають в жовтні цього року, належить до числа видатних найяскравіших особистостей, чиї імена понад століття залишаються в центрі уваги світової спільноти.

Йдучи з цього світу успішний підприємець і вчений заповів усіма силами боротися за мир, розвивати науку і мистецтво в ім'я всього людства, незалежно від національностей, релігії, переконань, статі, віку. А щоб стимулювати вчених, політиків і письменників, Нобель заповідав всі доходи від його величезного статку щорічно присвоювати людям за культурні, академічні та наукові досягнення.                      

"Так, я ще володар, - говорить в ньому голос, - на голові моїй корона. Але, ось, проклята, вона все тугіше й тугіше стискає мою голову. Що це? ... Старість, хвороби і повна самотність?". Він йде до письмового столу і записує своє останнє бажання. А в голові проноситься: "Я нажив незліченне багатство. Пора віддавати його людям, нащадкам". І він ставить свій розгонистий царський підпис...

На світі немає премії більш авторитетної і бажаної, ніж Нобелівська. Суперечливий, нестандартно мислячий, вільний від будь-якої ідеології винахідник динаміту Альфред Нобель всім своїм життям продемонстрував світові, як треба жити, творити, боротися і домагатися результатів.

Його знаменитий заповіт, у якому він залишив гроші на надання премій за досягнення в області фізики, хімії, психології, медицини, літератури і боротьби за мир — монумент йому та ідеям. Ось так людину, яка вважала помилкою свою появу на світ, пам'ятають і шанують через багато років після її смерті.

На абонементі старших курсів (ГНК, кім.604) оформлена книжково-ілюстрована виставка «Король динаміту» (до 185-річчя Альфреда Нобеля). А також увазі наших читачів та  всіх бажаючих представлена віртуальна виставка-презентація: «Ім’я, що на устах у світу: 185 років від дня народження Альфреда Нобеля», підготовлена провідним бібліотекарем Світланою Васютою.

Запрошуємо до перегляду.


Розміщено 23.10.2018
Вверх