Видатний земляк Матвій Петрович Бронштейн – учений, який не встиг стати академіком

 

Piccy.info - Free Image Hosting

Ми хочемо познайомити вас з непересічною людиною, нашим земляком, Матвієм Петровичем Бронштейном. Він прожив всього 31 рік, та встиг зробити стільки, що через 70 років науковці з усього світу обговорюватимуть його праці, аналізуватимуть у своїх статтях зроблені ним наукові висновки. Праці Бронштейна актуальні і дотепер. Але його ім’я майже невідоме у Вінниці, рідному місті Матвія Петровича.

Геніальний вчений, автор перших у науковому світі робіт з квантової гравітації, працював під керівництвом Курчатова. У полі зору його інтересів були і фізика мікросвіту, і фізика всесвіту. Саме він, мабуть, перший зрозумів, що існують вузлові проблеми, в яких, потрібні і кванти, і гравітація. Найважливішим вкладом в науку талановитого вченого є перше глибоке дослідження проблеми квантування гравітації — одної з найважливіших для сучасної фундаментальної фізики.

Матвій Бронштейн свою докторську дисертацію блискуче захистив у 28 років, він є  автором науково-популярних книг з фізики «Будова речовини» і «Атоми, електрони і ядра», а також спеціально написаних для дітей «Промені Ікс» і «Винахідники радіотелеграфу». Головним редактором цих книг був С. Я. Маршак.

Piccy.info - Free Image Hosting

Дружиною вченого була донька відомого дитячого письменника Корнія Чуковського — Лідія.

Ще з студентських років Матвій Петрович товаришував з Віктором Амбарцумяном, що в майбутньому став академіком і засновником радянської теоретичної астрофізики, з відомим академіком, лауреатом нобелівської премії Львом Ландау.

Життя Бронштейна обірвалося у 1938 році в підвалах НКВС, де він був розстріляний через п'ятнадцять хвилин після оголошення смертного вироку. Посмертно реабілітований у 1957 році.

Про коротке та непросте життя і діяльність фізика Матвія Бронштейна розповідає віртуальна презентація «Розстріляна молодість (Наш земляк-вінничанин Матвій Бронштейн: життя, смерть і квантова теорія гравітації)», яку представлено на сайті НТБ.

Презентація виконана в рамках краєзнавчого проекту університетської бібліотеки  «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє».  

Запрошуємо до перегляду


Розміщено 29.11.2018
Вверх