Академіку Л. В. Писаржевському, основоположнику ектронної хімії - 145 років


Да Вы, батюшка, собственными глазами

видите эти ваши электроны!

Д.П. Коновалов


Piccy.info - Free Image Hosting

Силою своєї уяви, підкріпленою незламною логікою, високий чоловік з обличчям артиста, першовідкривач і педагог побачив електрони там, де ніхто до нього не підозрював їх присутність. Побачив і показав слухачам.

Серед знаної плеяди інтелектуалів Бессарабії кінця ХІХ - початку ХХ ст., які уславилися відкриттями та знахідками в області природознавчих наук, визначальне місце належить академіку- хіміку Л.В. Писаржевському.

З ім'ям Льва Володимировича Писаржевського пов'язане становлення фізичної хімії в нашій країні.  Він  стоїть в одному ряду з найвидатнішими хіміками ХХ ст., передусім за введення в хімію електронних уявлень – створення основ електронної хімії. Чудовий викладач,  великий учений, який без удаваної скромності міг би сказати – що це мої узагальнення і результат моїх наполегливих наукових пошуків.

Не таке вже й довге життя прожив учений. Однак воно було сповнене науковими відкриттями світового масштабу, створенням наукових установ і вищих навчальних закладів, відзначене вищими науковими нагородами та званнями. Навколо Льва Володимировича завжди було багато учнів, він був засновником наукової школи. Його ім'я увійшло в словники та підручники, воно відоме кожному хіміку, в якій би галузі він не працював.

Основні роботи Л.В. Писаржевського присвячені вивченню будови і властивостей перекисів і надкислот, дослідженню впливу розчинника на хімічну рівновагу і вільну енергію реакцій, розробці основних проблем хімії з точки зору електронної будови речовин. Він - автор підручників «Вступ до хімії», «Неорганічна хімія», брав безпосередню участь в створенні журналу «Природа».

Лев Володимирович Писаржевський, за свідченнями сучасників, працював до останніх днів свого життя і помер після важкої хвороби в 1938 р.

Ім’ям Писаржевського був названий створений ним Інститут фізичної хімії, який успішно функціонує і в наші дні. І це найкращий пам’ятник ученому, наукові пошуки якого продовжили його учні.

Життя та багатогранна діяльність академіка Л. В. Писаржевського, його невичерпна енергія, риси особистості можуть стати яскравим взірцем для молоді.

На абонементі старших курсів (ГНК, кім.604) увазі наших читачів представлена книжково-ілюстрована виставка «Академік Л. В. Писаржевськийосновоположник електронної хімії (до 145-річчя від дня народження)». З однойменною віртуальною виставкою-презентацією  можна ознайомитись на сайті бібліотеки.

 Запрошуємо до перегляду


Розміщено 13.02.2019
Вверх