Періодична система елементів Д. Менделєєва та історія її створення


Наука нескінченна,

в ній є з кожним днем ​​нові і нові завдання,

і університетська освіта має

намагатися порушити бажання

внести свою лепту в скарбницю науки.

Д. І. Менделєєв

В 2019 році виповнюється 150 років з дня створення Періодичної таблиці російським вченим Дмитром Івановичем Менделєєвим. З цієї нагоди Генеральна Асамблея ООН проголосила 2019 рік Міжнародним роком Періодичної таблиці хімічних елементів з метою підвищення обізнаності світової громадськості про фундаментальні науки і розширення освіти в галузі фундаментальних наук. На думку авторів проекту, ця ініціатива, поряд із заходами по всьому світу, підкреслить важливість Періодичної таблиці для науки, технологій та сталого розвитку людства.

Днем відкриття періодичного закону вважається 1 березня (17 лютого за старим стилем) 1869 року, в який Д. І. Менделєєв закінчив роботу над «Досвідом системи елементів, заснованої на їхній атомній вазі і хімічній подібності».

Piccy.info - Free Image Hosting

Перший варіант періодичного закону елементів був опублікований Менделєєвим в 1869 році – задовго до того, як було вивчено будову атома. В цей час вчений викладав хімію в Петербурзькому університеті. Готуючись до лекцій, збираючи матеріал для свого підручника «Основи хімії», Д. І. Менделєєв роздумував над тим, як систематизувати матеріал таким чином, щоб відомості про хімічні властивості елементів не виглядали набором розрізнених фактів. Обдумуючи структуру підручника, вчений поступово прийшов до висновку, що властивості простих речовин і атомні маси елементів зв'язує якась закономірність. 

Розташовуючи елементи в порядку зростання їх атомних ваг, Д. І. Менделєєв виявив фундаментальний закон природи, який тепер відомий як Періодичний закон: «Властивості елементів періодично змінюються відповідно до їх атомної ваги».

Особливість Періодичного закону серед інших фундаментальних законів полягає в тому, що він не виражений у вигляді математичного рівняння і його графічним (табличним) вираженням є розроблена Менделєєвим Періодична система елементів, яка сьогодні прикрашає кожен кабінет хімії в школах, лабораторіях, друкується на футболках, філіжанках для кави тощо. Сторінка з нею є в кожному підручнику або довіднику з фізики чи хімії. Її легко розпізнати за виглядом. Однак Періодична таблиця – не просто чергова модна емблема. Вона є винятковим прикладом геніальності людського розуму. А її творець, Дмитро Менделєєв, давно увійшов до плеяди найвидатніших учених.

Про історію відкриття Д. І. Менделєєвим періодичного закону хімічних елементів можна дізнатися з віртуальної виставки на сайті НТБ «Періодична система елементів Д. Менделєєва та історія її створення».

Запрошуємо до перегляду


Розміщено 27.02.2019
Вверх