Великий син України


Piccy.info - Free Image Hosting

20 березня минає 380 років від дня народження Івана Степановича Мазепи, українського державного і політичного діяча, гетьмана Лівобережної України.

Іван Мазепа, державний діяч і політик найвищого ґатунку, був одним із найвправніших дипломатів тодішньої Європи, полководцем і водночас поетом, у віршах якого найвідчутніше відлунювали патріотичні мотиви, уболівання за долю України. Різноманітна природна обдарованість поєднувалася в ньому з високою освіченістю. Гетьман Іван Мазепа намагався зробити з України європейську державу, підняти й зміцнити значення й престиж гетьманської влади, які за десятиріччя руїни зазнали страшної девальвації. Жодний із гетьманів не зробив так багато, як Мазепа, для розвитку культури та духовності українського народу. Його спроба реалізувати велику ідею незалежної самостійної Української держави зазнала поразку. Але протягом трьох століть ця ідея жевріла в серцях найкращих синів і дочок українського народу. Коріння сучасної незалежної України певною мірою лежать у великих ідеях Мазепи.

З нагоди 380-ої річниці від дня народження гетьмана Івана Мазепи працівниками відділу СГЛ НТБ підготовлено віртуальну виставку «Іван Мазепа - славетний гетьман України» (до 380-річчя від дня народження). Тож запрошуємо усіх до перегляду!


Розміщено 20.03.2019
Вверх