Ігор Сікорський – творець гелікоптера (до 130-річчя від дня народження)

 

Винайти машину для польотів – це майже ніщо;

побудувати машину для польотів – це вже щось;

змусити машину для польотів літати – це все.

 Ігор Сікорський

 

Piccy.info - Free Image Hosting

Ці слова належать великому авіаконструктору, піонеру авіабудування і творцю вертольотів Ігорю Сікорському. Він почав працювати на голому ентузіазмі, однак спромігся увійти до когорти засновників індустрії авіації. Сікорський, як і його творіння, пройшли складний шлях глобусом. Цей народжений в Україні вчений, інженер, відчайдушний пілот і підприємець творив історію авіації, сполучаючи в собі геніальність і рішучість. Вперше він здійнявся в небо у Києві, де поставив перші світові рекорди. У Санкт-Петербурзі, тодішній столиці Російської імперії, почав серійне виробництво аеропланів. А масовими його літальні апарати стали в США.

Життєвий шлях Ігоря Івановича Сікорського нагадує креслення гелікоптерів, які він проектував. Складні лінії системи, безліч дрібних деталей, чіткий прорахунок. Але після важкої роботи над ним – політ!

Розробки авіаконструктора Ігоря Івановича Сікорського стали плацдармом для 90% сучасної авіації. За своє життя він розробив 17 базових моделей літаків і 18 гвинтокрилів. На гелікоптерах та літаках Sikorsky літають королева Великобританії Єлизавета II та ось вже 40 років – усі президенти США, починаючи від Ейзенхауера. 

Простеживши весь творчий шлях Ігоря Івановича Сікорського,  можна з упевненістю сказати, що він був найбільшим авіаконструктором ХХ століття. Ім'я його золотими літерами навічно вписано в історію світової авіації. А ще Ігор Іванович Сікорський мав дивовижну життєву місію – поліпшувати життя людей за допомогою техніки.

Яким він був, цей видатний авіаконструктор?  Як він зміг втілити мрії  та ідеї генія ХV століття Леонардо да Вінчі і створити «залізного птаха» – літаючу  машину, яка повинна була підніматися в повітря. Про це та багато іншого можна дізнатися з нашої віртуальної бесіди на сайті НТБ «Ігор Сікорський – витязь неба». А на абонементі старших курсів (ГНК, кім. 604) увазі наших читачів представлена книжково-ілюстративна виставка «Ігор Сікорський – творець гелікоптера (до 130-річчя від дня народження)».

Запрошуємо до перегляду


Розміщено 25.05.2019
Вверх