Розстріляна молодість (Наш земляк-вінничанин Матвій Бронштейн: життя, смерть і квантова теорія грав

piccy.info

 

У 1990-ті роки в міжнародному співтоваристві фізиків раптом виявили, що одну з головних вузлових точок їх дисципліни – теорію квантової гравітації – вперше позначив мало кому відомий радянський фізик на ім'я Матвій Бронштейн.

Наукові праці та науково-популярні книги М. П. Бронштейна високо цінуються до сих пір на території колишнього СРСР та за кордоном. Але його ім’я майже не відоме у нас, у Вінниці – рідному місті Матвія. Він був не тільки видатним теоретиком, а й талановитим педагогом і популяризатором науки. Його книги, написані для дітей, сьогодні можна назвати класикою і еталоном жанру. За своє недовге життя він зробив багато, але набагато більше зробити не встиг.

 Матвій Бронштейн прожив всього тридцять один рік. Його життя обірвалося в підвалах НКВС, де він був розстріляний через п'ятнадцять хвилин після оголошення смертного вироку.

 Нам не дано передбачити, як би склалося життя Бронштейна, якби він уцілів в роки Великого терору. Але, судячи з його близьких друзів, які одночасно з ним входили в науку і згодом стали видатними вченими, можна припустити, що Матвій Петрович зайняв би гідне місце в ряду найвідоміших фізиків-теоретиків.

 Через багато років історики науки з подивом відкриватимуть для себе, як багато цей 30-річний фізик устиг зробити за своє коротке життя.

Бронштейн одним з перших усвідомив, що для розгадки фундаментальних проблем – таких, як народження Всесвіту – знадобляться і кванти, і гравітація.

 Ким же був цей Матвій Бронштейн, який умів дивитися так далеко вперед?

Про це та багато іншого розповіли працівники бібліотеки на науковій годині «Розстріляна молодість», яку було проведено 20.11.19 в читальному залі суспільно-гуманітарної літератури. Присутні дізналися про коротке, але насичене життя нашого земляка, його величезний внесок в науку та трагічну передчасну загибель. Розповідь ведучих Суровенко Ганни та Андронік Людмили супроводжувалась слайд-шоу з фотографіями про життя М. Бронштейна. Доповнили розповідь кадри з фільму «Матвій Бронштейн і Лідія Чуковська. Більше, ніж любов».

 На сайті НТБ також можна переглянути віртуальну презентацію «Розстріляна молодість (Наш земляк-вінничанин Матвій Бронштейн: життя, смерть і квантова теорія гравітації)», підготовлену в рамках краєзнавчого проекту «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє».

 

Фотозвіт


Розміщено 21.11.2019
Вверх