Професійне спілкування з колегами


26 листопада на базі науково-технічної бібліотеки ВНТУ відбулося засідання обласного методичного об’єднання завідувачів бібліотеками ЗВО І-ІІІ  рівня акредитації Вінницької області.

 Знайомство з університетською бібліотекою розпочалось з перегляду портфоліо «Службовий роман» з бібліотекою». Це відео з елементами гумору повідало про діяльність Бібліотеки, людей, які тут працюють, про їх успіхи та досягнення.

Директорка Бібліотеки Тетяна Притуляк зазначила, що сьогодні університетська бібліотека є не лише місцем зібрання книг, але й мозковим осередком університету. Розповіла, як Бібліотека сприяє підготовці висококваліфікованих фахівців та здійснює інформаційну підтримку освітньої, науково-дослідної, просвітницької діяльності університету на основі поєднання традиційних та новітніх інформаційно-бібліотечних технологій. Акцентувала увагу на бібліотечному вебсайті, як єдиної точки доступу до інформаційних ресурсів та онлайн послуг бібліотеки.

Досвідом пересистематизації фондів і каталогів університетської бібліотеки на УДК поділилася завідувачка відділом комплектування та наукової обробки літератури Валентина Жеребкова.

Однією з визначальних тенденцій сучасної наукової комунікації є міжнародний рух за вільний та безперешкодний онлайновий доступ до наукових та освітніх матеріалів. Саме про Відкритий доступ до науки: від історії до сьогодення, про Репозитарій ВНТУ та роль Бібліотеки в ньому говорила головний бібліограф Лілія Криштафович.

Велика увага на сьогодні приділяється академічній доброчесності, що є важливою складовою освітнього та наукового процесів. З презентацією «Академічна доброчесність: мотивація,законодавча база, проекти» виступила головний бібліотекар Людмила Андронік.

Бібліотекар Юлія Горчинська розповіла про проект Бібліотеки «ВНТУ у Вікіпедії» та показала на практиці, як створювати сторінки в онлайн-енциклопедії.

На практичних заняттях присутні навчалися створювати авторські профілі вчених в Google Scholar та ORCID, писати та редагувати сторінки у Вікіпедії. Також всі бажаючі мали змогу зареєструватися в наукометричних базах Web of Science і Scopus та отримати коротку інструкцію з користування ними.

Гості ознайомилися з можливостями АБІС «УФД/БІБЛІОТЕКА», на якій працює наша книгозбірня, зокрема з процесом автоматизованої книговидачі.

Зустріч завершилася професійним спілкуванням за філіжанкою чаю.

Фотозвіт


Розміщено 28.11.2019
Вверх