Нова книжкова виставка «Софія Ковалевська – жінка-математик»(до 170-річчя від дня народження вченої)


Я відчуваю, що призначена служити науці
та прокладати новий шлях жінкам

С. В. Ковалевська

 

В історії людства до Ковалевської не було жінок,

рівних їй за силою і своєрідністю математичного таланту

С. В. Вавилов

Сьогодні нам здається звичайним, що ще 150 років тому було нечувано, навіть для Європи. Наприклад, право жінок вчитися і навчати, займатися наукою. І першою жінкою, яка змогла подолати ці упередження тисячолітньої відсталості, стала Софія Ковалевська. Вона стала «принцесою математики», першою із жінок, яка у важких умовах проклала власну стежинку у безмежні поля науки, куди раніше ступала лише чоловіча нога. Студенти і викладачі з повагою називали її «Наш професор Соня».

Софія Василівна Ковалевська – математик, письменниця і публіцистка. Професор Стокгольмського університету. Автор праць з математичного аналізу, механіки та астрономії. Перша жінка, що отримала звання професора математики у Європі.

С. В. Ковалевська довела теорему диференціальних рівнянь до частинних похідних, яка в наш час носить ім’я Коші-Ковалевської; дослідила складні теореми математичного аналізу; пояснила закон механіки про обертання твердого тіла навколо нерухомої точки; доповнила роботу Лапласа з дослідження структури кілець Сатурна. Лауреат премії Бордена Паризької академії наук. Ковалевська надрукувала дев'ять наукових робіт, отримавши за одну з них премію Шведської Академії наук. Роботи її відносяться до області чистої математики, фізики та астрономії. Ми звикли бачити в Софії Ковалевській знаменитого математика, одну з перших учених жінок свого бурхливого часу. Вона була ще й учасником громадського руху своєї епохи. Понад це, вона ще й літератор, письменниця, автор ряду літературних творів. В її руці перо, яке залишало на папері складні математичні ідеї, писало вірші і повісті, романи і драми, театральні рецензії та літературно - критичні нариси. Вона є автором художніх творів «Спогади дитинства», «Нігілістка», драма «Боротьба за щастя», нариси та вірші. Постать цієї чудової жінки багатогранна.

До 170-річчя від дня народження вченої на абонементі молодших курсів (ГНК кім. 504) оформлено книжково-ілюстративну виставку «Софія Ковалевська – жінка-математик», де представлені документи про її життя та діяльність. В фонді НТБ є в наявності книга Софії Ковалевської «Воспоминания», з якою може ознайомитися будь-який бажаючий. Також на сайті НТБ можна переглянути віртуальну виставку «Жіночий погляд на науку»,  що висвітлює  діяльність  жінок-вчених, які залишили свій слід у різних галузях науки.

 

Запрошуємо до перегляду


Розміщено 14.01.2020
Вверх