Книжкова виставка «Алессандро Джузеппе Вольта – засновник електродинаміки»

 

piccy.infoЧи зможуть мої винаходи послужити

моїм виправданням – покаже історія.   

Алессандро Вольта

 

 

 



18 лютого 2020 року виповнюється 275 років від дня народження Алессандро Джузеппе Вольта, італійського фізика, хіміка і фізіолога, одного з основоположників вчення про електрику. Його найважливішим внеском в науку є винахід принципово нового джерела постійного струму, яке зіграло визначальну роль в подальших дослідженнях електричних і магнітних явищ.

 Сучасники називали А. Вольта найбільшим фізиком, що жив в Італії після Галілея.

 Створення Алессандро Вольта першої електричної батареї на рубежі ХVIII-ХIХ століть дало поштовх електродинаміці та підготувало ґрунт для закладки фундаменту електротехніки. Наука отримала в своє розпорядження постійне джерело електричного струму, завдяки чому XIX століття стало початком електричної ери в історії людства. За ініціативи Вольти в науці були затверджені поняття електрорушійна сила, ємність, ланцюг і різниця напруги. 

Сучасник А. Вольта, видатний французький вчений та академік Доменік Франсуа Араго вважав вольтів стовп «найчудовішим приладом, коли-небудь винайденим людьми, не виключаючи телескопа і парової машини».

У 1881 році на Міжнародному конгресі електриків в Парижі одиниці напруги було присвоєно найменування «Вольт».

До 275-річчя від дня народження вченого на абонементі молодших курсів оформлено книжково-ілюстративну виставку «Алессандро Джузеппе Вольта  - засновник електродинаміки», де представлені документи із фондів НТБ, які розповідають про цю видатну людину. Більше про життя та наукову діяльність Вольти, а також його відкриття можна дізнатися з віртуальної бесіди «Винаходи Алессандро Вольта» на сайті НТБ.

 

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 14.02.2020
Вверх