Нова виставка «Євген Оскарович Патон - вчений у галузі зварювання і мостобудування»

 

Людині не дано самій судити про те,

як вона виконує свій обов'язок.

Справжнім суддею в цьому є тільки народ.

Але одне я знав твердо:

всього себе, без залишку, я віддаю роботі…

Є. Патон

 

piccy.infoЄвген Оскарович Патон, видатний український вчений в галузі зварювання, засновник вітчизняного мостобудування, заслужений діяч науки України, професор, академік, фундатор і перший керівник Інституту електрозварювання АН України. Він мав блискучий інженерний талант і все своє життя присвятив будівництву мостів.

Видатний вчений створив унікальну українську школу мостобудування. Народившись у Франції, здобувши освіту в Німеччині та Російській імперії, Євген Патон майже все життя до самої смерті у 83 роки творив в Україні і надзвичайно її любив.

Всього за проектами академіка Патона було споруджено понад 50 клепаних і 100 зварних металевих мостів, більшість з яких служить людям і донині.

Вінцем його інженерної діяльності, його останнім творінням, став унікальний на той час суцільнозварний міст через Дніпро у Києві, будівництво якого було завершено вже після смерті вченого. Євген Патон три місяці не дожив до відкриття мосту, який тепер за правом носить його ім’я. Міст Патона був включений Американською академією зварювання в список видатних інженерних споруд.

piccy.infoУ 1934 році Євген Патон створив у Києві Інститут електрозварювання АН УРСР, директором якого залишався до кінця життя. Він вперше в світі розробив комплексну програму розвитку зварювального виробництва. Створений ним Інститут електрозварювання зробив серйозний внесок в розвиток безлічі галузей української промисловості, а ціла плеяда учнів Євгена Патона з успіхом продовжила його справу як в Україні, так і в інших країнах.

Дізнатися більше про засновника вітчизняного мостобудування допоможе книжкова виставка «Євген Оскарович Патон – вчений у галузі зварювання і мостобудування»  (До 150-річчя від дня народження), яку розгорнуто на абонементі старших курсів (ГНК, кім. 604). Тут представлені документи, які розповідають про життя та здобутки видатного інженера-будівельника. На виставці можна ознайомитись з книгою Патона Є. О. «Спогади», яка являє собою автобіографію вченого.

 

 

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 04.03.2020
Вверх