21 травня – День вишиванки

 

i.piccy.info/Щороку в третій четвер травня Україна відзначає унікальне національне свято – День вишиванки. Це свято самобутнє і не прив'язане до жодного державного чи релігійного. Втім, мільйони українців саме цього дня дістають із шафи національне вбрання і йдуть у ньому на роботу, в університет чи до школи.

У культурі будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами, символами та знаками.

Свято було засноване в Чернівцях у 2006 році студентами Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, які запропонували ідею проведення акції «Всесвітній день вишиванки» і прийшли одного дня в українському традиційному одязі. Спочатку дану акцію підтримали лише кілька десятків студентів і викладачів університету, але в подальші роки свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу, а також всі охочі підтримати Україну.

Працівники відділу СГЛ НТБ до Дня вишиванки підготували презентацію «Українська вишиванка – генетичний код нації», яка ознайомить з історією, сьогоденням нашого національного одягу,  а також цікавими фактами про нього.

 

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 20.05.2020
Вверх