Віртуальна бесіда «Богдан Ступка – митець, артист, людина»

 

i.piccy.info/Роби справу чесно,

з душею – і твоє до тебе прийде.

                                    

 Богдан Сильвестрович Ступка

 

У нашому чудовому місті є багато затишних вуличок. Однією із таких є вулиця імені Богдана Ступки. Вона була перейменована у 2015 році та названа на честь геніального актора, корифея української сцени, Героя України – Богдана Сильвестровича Ступки, який неодноразово відвідував Вінницю з гастролями. 

Достатньо назвати його ім'я – й усі, навіть люди, далекі від мистецтва, знають про кого йдеться. Так було й за життя Майстра. Богдан Сильвестрович був людиною щасливою не від загальної популярності, а від того, що все життя займався улюбленою справою й отримав за це визнання і славу.

В Україні та за її межами Богдан Ступка відомий за своїми ролями в кіно та театрі. За своє творче життя він зіграв у понад 100 фільмах та серіалах не лише українських режисерів.

 

i.piccy.info/Цікавий факт: у нашому місті Богдан Ступка також знімався впродовж всього літа 1990 року в головній ролі для фільму «Нині прослався син людський» або «Архієрей». Зйомки відбувалися в храмі Різдва Пресвятої Богородиці. Ролі прихожан грали самі ж вінничани, а не спеціально підібрані актори.

 

 

Робота у картині Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою», що отримала 4 престижні нагороди міжнародних конкурсів, стала дебютом для Ступки, поклавши успішний початок його кар'єрі в кіно.

 

Зрозуміло, що для такої людини, як Богдан Ступка, найкраща нагорода – це любов глядачів та задоволення від роботи. Утім, лише цим не обмежилося. Богдан Ступка отримав два ордена «За заслуги» І і ІІ ступенів, два ордена Ярослава Мудрого IV і V ступенів, почесну відзнаку президента України, вручену йому Кучмою. За рік до смерті, в 2011-му, Богдана Ступку удостоїли звання Героя України, а лауреатом державної премії Довженка видатний актор став уже посмертно.

Він був справжнім патріотом своєї країни. Хоч знявся у багатьох фільмах режисерів  інших країн. Чимало ролей зіграно і в російських стрічках. Але Богдан Ступка по-справжньому любив Україну. Отримуючи міжнародні нагороди, Ступка наголошував, що радий сприяти тому, щоб прославляти свою країну.

Цього актора називають людиною-епохою. За його ролями можна вивчати історію і пізнавати Україну. Геніальний і самобутній артист, видатний діяч культури, непересічний талант – і це далеко не весь послужний перелік Богдана Сильвестровича Ступки.

Представляємо вашій увазі віртуальну бесіду на тему: «Богдан Ступка – митець, артист, людина» із циклу «Імена, увічнені у вулицях Вінниці». Розповідь підготовлена в рамках краєзнавчого проекту університетської бібліотеки  «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє».


Розміщено 25.05.2020
Вверх