20 травня - Всесвітній день вишиванки

 

piccy.infoВишиванка здавна служила як прикрасою так і оберегом, є своєрідним унікальним кодом українського етносу. Вона яскраво відображає особливу національну традицію нашого народу. Тож не дивно, що існує свято, присвячене українській вишитій сорочці.

Всесвітній день вишиванки відзначається щороку в третій четвер травня. Цьогоріч йому вже 15 років.

День вишиванки – відносно молоде, проте дуже улюблене народне свято. Відзначати його почали у 2006 році. Ініціатором стала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Дівчина запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути національне вбрання. Того ж року цю ініціативу підтримали декілька студентів та викладачів, вбравшись відповідно. Нині ж це свято набуло міжнародних масштабів і український традиційний одяг носять усе більше людей не лише в нашій країні, а по всьому світу.

Метою Дня вишиванки є вшанування українських традицій та популяризація вишитого етнічного одягу, який символізує здоров'я та красу, щасливу долю й родову пам'ять, порядність й чесність, любов та святковість. Цього дня прийнято вдягати національне вбрання, куди б не довелося йти – на роботу, на зустріч із друзями, загалом куди завгодно.

У ювілейний 15 Всесвітній День вишиванки Бібліотека запрошує звернутись до презентації  «Українська вишиванка – генетичний код нації», яка знайомить з історією української вишивки, представляє результати досліджень мистецтва вишивки, а також розкриває значення вишитих символів у різних куточках нашої країни.

Запрошуємо на перегляд!


Розміщено 19.05.2021
Вверх