«Геній в обмотках» (до дня народження Юрія Кондратюка)


КондратюкСаме в можливості у найближчому ж майбутньому почати по-справжньому господарювати на нашій планеті і слід бачити основне величезне значення для нас у завоюванні просторів Сонячної системи

Юрій Кондратюк

 

Він придумав і описав чотириступінчасту ракету, розглядав можливість використання енергії сонця для живлення космічних апаратів, а також розміщення на навколоземній орбіті великих дзеркал для освітлення земної поверхні. Спроектував найбільший у світі елеватор без металу і цвяхів.А ще його ідеї були використані при будівництві Кримської вітроенергетичної станції, втілені у проекті Останкінської телевізійної вежі, працюють і досі елеватори та ковші в них, які  він побудував.  Мова йде про Юрія Кондратюка, якого Олесь Гончар назвав  «генієм в обмотках».

Кондратюка без жодного перебільшення можна назвати генієм. З дитинства любив фантастичні розповіді.Він не просто мріяв про космос, він до нього активно прагнув. І в цьому прагненні Юрій набагато випередив свій час. Вчений-самоук – справжнійпіонер космонавтики – зробив неможливе. Важко повірити, але на самому початку минулого століття він придумав, як полетіти на місяць. І це не було фантастикою.

Справжнє ім’я Юрія Кондратюка – Олександр Шаргей, але з ним він прожив тільки 24 роки. Це чи не єдиний науковець, який увійшов у світову історію під чужим іменем.

фотоЙого книга «Завоювання міжпланетних просторів», яку Кондратюк видав за свої кошти, стала справжнім бестселером серед фахівців і вивчалася як в СРСР, так і в Сполучених Штатах. Його запрошував до співпраці Сергій Корольов, а американці згодом запозичили не одну ідею.

«Траса Кондратюка» – найбільш енергетично вигідна траєкторія космічного польоту на Місяць – використовувалася американськими астронавтами в проєкті «Аполлон». 1

Визначальним у наукових розробках Кондратюка є те, що він розглядав завоювання міжпланетних просторів як засіб покращення життя людей на Землі.

Доля Юрія Васильовича була дивною і трагічною. Він був самоуком, але сьогодні роботи вченого визнані у всьому світі, а сам він по праву стоїть в ряду піонерів світової космонавтики. Власне, без перебільшень, став Людиною Всесвіту. Ім’я Юрія Кондратюка золотими літерами написане в залі слави Космічного музею NASA у США. У американській Флориді на космодромі встановлено пам’ятник, де висічені імена вчених й астронавтів, причетних до польоту на Місяць, там є й ім’я українця Кондратюка. НаМісяці американці назвали на його честь кратер. Планета-астероїд №3084 також носить ім’я нашого геніального співвітчизника. 

Фото2На честь науковця випускаються поштові марки, а Google присвятив Кондратюку-Шаргею свою фірмову заставку-листівку, яку публікує з нагоди знаменних подій. Так IT-гігант відзначав 115 років від дня народження людини, яка випередила свій час.

В біографії цієї людини є багато таємниць. Досі невідомо, де вчений провів останні дні життя і похований.

Про різні версії загибелі Кондратюка, про обставини зміни прізвища, ким і де він працював, за що був осудженийзапрошуємо дізнатись з віртуальної бесіди «Через терни - до зірок. Забутий геній», яку було підготовлено до 120-річчя від дня народження Ю. Кондратюка.


Розміщено 21.06.2021
Вверх