Готфріду Вільгельму Лейбніцу – 375!

 

Фото 1

Хто хоче обмежитися справжнім,
без знання минулого,
той ніколи сучасного не зрозуміє

 

1 липня 2021 року – 375 років від дня народження Готфріда Вільгельма Лейбніца.

Готфрід Вільгельм Лейбніц – талановитий, багатогранний науковий діяч свого часу. Його праці по заслугах оцінені в ряді наук: фізика, математика, юриспруденція, історія, мовознавство, філософія, а також супутніх з ними – механіка, винахідництво, логіка та дипломатичне мистецтво.

Талант Готфріда Вільгельма Лейбніца був дійсно багатогранним. Він помітно випереджав свій час. Його роботи, такі як «Про комбінаторне мистецтво», «Міркування про метафізику» користувалися і продовжують користуватися заслуженою увагою вчених. Нижче представлені лише деякі з його наукових досягнень:

- створив першу механічну лічильну машину;

- відкрив диференціальне числення;

- сформулював закон збереження енергії;

- в психології ввів поняття «малих перцепцій»;

- заклав основи математичної логіки;

- описав двійкову систему числення з цифрами 0 і 1;

- написав цілий ряд трактатів і творів;

Крім науки і філософії, Лейбніц також займався політикою і дипломатією.Фото 2

В 1700 році за проєктом вченого засновується Берлінська академія наук, першим президентом якої він і став. Крім того, він - член Лондонського королівського товариства, іноземний член Французької Академії наук.

Лейбніц також сприяв розвитку галузі бібліотечної справи. Саме йому належить вислів «Бібліотеки – це скарбниці всіх багатств людського духу»

Протягом 23 років він, керуючи Придворною бібліотекою в Вольфенбюттелі у Німеччині, розробив систему каталогізації, прийнявши там «факультетську» розстановку книг, тобто так, як йшло викладання в університетах того часу. Книги розставлялися за чотирма напрямками: богословського, медичного, юридичного та філософського. Усередині факультету матеріал розташовувався за алфавітом головних термінів, що входять в назви книжок. Бібліотечний фонд, на його думку, повинен мати інтелектуальну і наукову цінність, енциклопедично охоплювати всі знання. Для зручності користування бібліотекою був складений алфавітний каталог, відкритий читальний зал. Лейбніц до кінця свого життя залишався бібліотекарем, проводив природничі дослідження, публікував наукові статті і був істориком герцогів.

Фото 3На жаль, за свої заслуги Лейбніц не мав належної поваги за життя. Гідну оцінку вчений отримав в ХХ столітті, завдяки тому, що залишив багато нотаток і трактатів. Ці «мемуари» зіграли величезну роль у вивченні діяльності одного з найвидатніших учених усіх часів. Будь-яка сфера наук, за яку брався Лейбніц, була досконально їм вивчена і піднята на новий рівень. Вченого відрізняли виключно широкий кругозір, широта шукань, діапазон діяльності і багатство ідей.

Він був генієм свого часу, який створив міцний фундамент сучасної науки.

Про Готфріда Лейбніца – знаменитого європейського філософа, ученого, мислителя і математика, який зайняв поважне місце в історії науки і філософії фахівцями бібліотеки було створено віртуальну презентацію «Універсальний геній» (до 370-річчя від дня народження).

 

Запрошуємо до перегляду!

 

 


Розміщено 30.06.2021
Вверх