Іван Котляревський - батько українського письменства


…він з великого пожару України

Найбільшу спас народну святість – слово…

І. Франко

 

Фото 1Є люди, пам’ять про яких живе й житиме століттями. І ми хочемо нагадати вам про видатну, яскраву особистість: Івана Петровича Котляревського – класика української літератури, письменника, поета, драматурга, діяча української культури, який народився 9 вересня 1769 року  у Полтаві в родині канцеляриста міського магістрату.

В українському письменстві, Котляревський став «першопрохідцем», що звернувся до життя народу й народного  слова як   головних   джерел  літературної  творчості.

Автор взяв усе краще з книжної мови і поєднав з багатствами народної. За такий художній прийом М. Рильський слушно назвав письменника «Коперником українського слова».

З уст героїв  видатних Котляревських творів: «Енеїди», «Наталки Полтавки», «Москаля-чарівника» полилася багата, соковита і різнобарвна українська мова.

Велике значення для розвитку культури рідного народу мала театральна і драматургічна  діяльність письменника, в якій він прагнув до утвердження життєвості та реалістичного напрямку в мистецтві, вважав театр одним із найдієвіших  засобів   виховання   громадськості.

Створюючи свої п’єси, Іван Петрович ішов від реального, народного життя. Письменник-гуманіст, письменник-просвітитель він відкрив нову добу в історії української літератури. Тому інший славетний поет Тарас Григорович Шевченко у вірші-присвяті «На вічну пам’ять Котляревському» назвав його батьком: Фото 2

Батьком будеш, батьку, панувати,

Поки живуть люди;

Поки сонце з неба сяє,

Тебе не забудуть!

З життєвим і творчим шляхом письменника та його внеском у розвиток української літератури й культури в цілому запрошуємо ознайомитись з віртуальної виставки-презентації «Батько українського письменства», підготовленої працівниками відділу обслуговування суспільно-гуманітарною літературою в рамках краєзнавчого проєкту Бібліотеки «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє» (цикл «Імена, увічнені у вулицях Вінниці»).


      Приємного перегляду!


Розміщено 08.09.2021
Вверх